Semnal ferm de la premierul Gavrilița pentru profesorii care refuză vaccinarea și periclitează sănătatea copiilor și procesul de educație: „Să-și găsească altă ocupație”

Mădălin Necșuțu
01/09/2021

Premierul Natalia Gavrilița a declarat marți seară în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 că profesorii se vor vaccina obligatoriu dacă vor să revină la ore în regim normal. În ciuda opozițiilor sindicatelor din învățământ și a unor profesori, Gavrilița a argumentat că dreptul lor de a decide dacă vor să se imunizeze împotriva COVID-19 nu se poate contrapune dreptului elevilor de a învăța într-un mediu sigur. În caz contrar, prim-ministra a declarat că profesorii își pot găsi alte slujbe.

„În octombrie-noiembrie vom avea peste 3.000 de cazuri pe zi dacă nu facem ceva pentru a modera infectarea. Acestea sunt prognozele Organizației Mondiale a Sănătății în condițiile în care nu schimbăm datele problemei și nu introducem reguli comportamnetale care să oprească virusul. Testele gratis sunt necesare atunci când nu există alte soluții pentru a opri valul pandemic, acum există vaccinul gratuit”, a declarat premierul Gavrilița.

Ea a adăugat că profesorii sunt liberi să aleagă dacă vor să se vaccineze sau nu, însă „dreptul lor se lovește de dreptul liber al copiilor de a avea ore în spații sigure”: „Acești copii nu se pot vaccina și merg acasă, unde interacționează cu familiile, inclusiv cu oameni în vârstă”.

Gavrilița a mai adus ca argument și vaccinarea în masă a doctorilor din Republica Moldova, acolo nu a existat o opoziție în această privință, medicii înțelegând necesitatea acestui act medical.

„Medicii s-au vaccinat în proporție de 98%, vom merge în continuare neapărat pe încurajarea vaccinării tuturor celor care lucrează în prima linie”. În momentul în care profesorii intră în clasă și interacționează cu copiii și pun sub risc sănătatea copiilor și a familiilor lor, atunci ei trebuie să se vaccineze. Dacă ei nu vor să se vaccineze, ei trebuie să-și găsească altă ocupație”, a punctat Natalia Gavrilița.

Decizia de obligativitate a vaccinării cadrelor didactice, sau prezentarea unui test negativ pentru COVID-19 la fiecare două săptămâni pe cheltuiala lor a stârnit indignare în rândul profesorilor, unor ONG-uri și din partea sindicatelor pe motiv de discrimnare. De altfel și primarul socialist Ion Ceban a politizat acest caz prin afirmații tăioase la adresa Guvernului și a precizat că Primăria Chișinău va aloca bani pentru asigurarea testelor gratuite pentru profesori, dacă aceștia refuză să se vaccineze. 

Mădălin Necșuțu
01/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii