Natalia Gavrilița își pune cenușă în cap: „Regret declarația nereușită despre profesorii care refuză vaccinarea”

Irina Odobescu
01/09/2021
Foto: Natalia Gavrilita via Facebook

Prim-ministra Natalia Gavrilița le-a cerut scuze publice cadrelor didactice după ce a declarat marți seară, în cadrul unei emisiuni TV, că profesorii care nu vor să se vaccineze „să-și caute altă ocupație”. Premiera a accentuat că poziția expusă în cadrul emisiunii nu reprezintă politica Guvernului. 

„Regret declarația nereușită despre profesorii care refuză vaccinarea, făcută în cadrul emisiunii Politica cu Natalia Morari. Fraza nu reprezintă politica Guvernului în niciun fel. Poziția noastră față de această chestiune rămâne neschimbată – profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase atât timp cât dovedesc cu regularitate că sunt negativi la testele Covid-19. Trebuie să oferim un mediu sigur copiilor, cadrelor didactice și părinților. Le cer scuze profesorilor pe care declarația mea i-a rănit”, a scris Natalia Gavrilița într-o postare pe Facebook. 

Precizăm că Natalia Gavrilița și-a argumentat opinia despre obligativitatea vaccinării profesorilor prin rata de 98% a imunizării medicilor și prognozele Organizației Mondiale a Sănătății despre creșterea rapidă a cazurilor de infectare în lunile următoare. 

„În momentul în care profesorii intră în clasă și interacționează cu copiii și pun sub risc sănătatea copiilor și a familiilor lor, atunci ei trebuie să se vaccineze. Dacă ei nu vor să se vaccineze, atunci ei trebuie să-și găsească altă ocupație”, a punctat Natalia Gavrilița.

Disputele sunt în contextul în care Ministerul Sănătății a anunțat săptămâna trecută despre recomandarea ca profesorii să se vaccineze, iar cei neimunizați să prezinte  de două ori pe lună testarea la Covid-19. Cheltuielile pentru testarea urmează să fie plătite din buzunarul cadrelor didactice.

Sindicatele și ONG-uri religioase și-au expus poziția fermă anti-vaccinare și anti-obligativitatății testării la fiecare două săptămăni a profesorilor. 

De altfel, și primarul socialist Ion Ceban a politizat acest caz prin afirmații tăioase la adresa Guvernului, precizând că Primăria Chișinău va aloca bani pentru asigurarea testelor gratuite pentru profesori dacă aceștia refuză să se vaccineze. 

Irina Odobescu
01/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii