Procuratura Generală o acuză pe Maia Sandu de dezinformare: „Declarațiile conducerii de vârf a statului sunt iresponsabile și manipulatorii”

Irina Odobescu
01/09/2021
Colaj: CIJM

Procuratura Generală o acuză pe Maia Sandu de „dezinformare” pe subiectul Memorandumului de înțelegere cu UE pentru asistența macro-financiară. În opinia Procuraturii Generale, declarațiile Maiei Sandu despre lipsa progresului în recuperarea banilor din frauda bancară, care ar fi singura condiție pentru obținerea tranșei de 50 de milioane de euro din pachetul de asistență macrofinanciară, sunt „iresponsabile și manipulatorii”

„Obligația procurorului de raportare pe marginea procesului de recuperare a banilor nu este inclusă în niciun act normativ și niciun mecanism al condiționalității pentru asistența macro-financiară oferită de UE nu prevede acest lucru. Doar anexa la Memorandumul de asistență macro-financiară face referire la implementarea de către autorități a strategiei de recuperare a activelor fraudate, fără a indica Procuratura ca instituție responsabilă, menționând expres că autoritățile vor pregăti și vor transmite Parlamentului un raport privind progresele înregistrate”, se menționează într-un comunicat emis miercuri de Procuratură. 

Sursa citată, memorandumul a fost abordat în raport cu Procuratura doar de către prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi prin adresa din 7 mai 2021. Conform acestuia, Procuraturii i s-a recomandat ca, în comun cu autoritățile competente, să actualizeze Strategia de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, accelerarea investigațiilor penale prin diversificarea cooperării internaționale și informarea publică semestrială.

„Apreciem declarațiile conducerii de vârf a statului pe marginea Memorandumului de înțelegere cu UE ca fiind iresponsabile și manipulatorii, care au drept scop dezinformarea opiniei publice și transferul către Procuratură a responsabilității pentru incapacitatea sau nedorința de a îndeplini condiționalitățile partenerilor de dezvoltare, asumate de Guvern și Parlament”, se afirmă în comunicat. 

Totodată, Procuratura subliniază „lipsa din partea actualei guvernări a oricărui interes pentru un dialog instituțional corect, bazat pe respect reciproc și o relație constructivă”. Cu toate acestea, Procuratura reiterează disponibilitatea de a se alinia în realizarea programului de guvernare, alături de toate autoritățile statului, „cu condiția respectării cadrului legal și a Constituției”. 

Reacția procuraturii vine în contextul declarațiilor făcute de președintele Maia Sandu în cadrul întrevederii sale la Kiev cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Sandu a declarat că „singura condiție unde nu avem progres suficient pentru obținerea tranșei de 50 de milioane de euro din pachetul de asistență macrofinanciară este absența unei strategii de recuperare a banilor din frauda bancară, ce urma să fie elaborată de Procuratură…”, poziție reiterată și într-un interviu recent pentru Radio Europa Liberă.

Pe 20 august Parlamentul a catalogat drept nesatisfăcătoare activitatea organului de urmărire penală în investigarea și recuperarea banilor din frauda bancară. Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA) urmează să expedieze Parlamentului semestrial rapoarte privind progresele în anchetă. Proiectul de lege în acest sens a fost votat în urma analizării progreselor în procesul de recuperare a mijloacelor sustrase din sistemul bancar.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu s-a prezentat la audieri în Parlament, iar Comisia juridică, numiri și imunități a constatat „lipsa acțiunilor măsurabile și ale progreselor în anchetarea furtului miliardului”. Toate după ce Procuratura Generală a expediat un raport de patru pagini despre acțiunile instituției în dosarul furtul miliardului discutat în plenul Parlamentulul.  

Precizăm că la mijlocul lunii august Parlamentul a aprobat în prima sa ședință extraordinară proiectul de amendare a Legii Procuraturii care include un mecanism de evaluare a performanței pocurorului general și demiterea lui în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate. Proiectul a fost criticat de deputații din opoziție, care susțin că majoritatea parlamengtară ar vrea să controleze astfel procuratura.   

Irina Odobescu
01/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii