fbpx

foto | PAS a protestat la Primărie. Ceban a comentat direct la postarea formațiunii: Să iasă din campania electorală

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a protestat miercuri și a depus o petiție semnată de circa 300 de cetățeni prin care solicită apă calitativă pentru elevii claselor primare din mun. Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Manifestanții spun că au solicitat în nenumărate rânduri asigurarea gratuită cu apă potabilă calitativă a elevilor din clasele primare, iar în acest sens a fost elaborat un proiect de decizie privind îmbunătățirea calității apei în instituțiile de învățământ, adică elevilor din clasele primare să le fie asigurat accesul la apă potabilă din bugetul municipal.

„Primarul general și consilierii socialiști au boicotat de câteva ori introducerea în ordinea de zi a CMC a acestui proiect spunând că apa de la robinet e numai bună de băut. Dumnealor fac trimitere la „S.A. Apă Canal”, care asigură că apa de la instituțiile școlare este numai bună de băut și este conform standardelor.

Deși „S.A. Apă Canal” zice că apa de la robinet este potabilă, această instituție în 2020 a cumpărat apă îmbuteliată în valoare de 150 mii de lei”, afirmă reprezentanții PAS.

Potrivit lor, până și în anticamera primarului Ion Ceban este instalat aparat cu apă îmbuteliată. Același lucru se întâmplă și în alte instituții municipale, inclusiv pe coridoarele Primăriei Municipiului Chișinău.

Fracțiunea solicită executivului și echipei sale de consilieri să nu politizeze acest subiect și să asigure copiii din clasele primare cu apă de calitate.

Potrivit lor, apeductele din instituțiile de învățământ au o vechime de peste 30 de ani, sunt pline cu nisip, rugină și alte materii de substanță solidă care pot crea prejudicii de sănătate.

Totodată, apa transportată din râul Nistru nu ar fi suficient de bine curățată din cauza lipsei sistemelor de epurare pe întreg teritoriul republicii.

Această prezentare necesită JavaScript.

„Cu regret executivul primăriei, cât și consilierii municipali de la PSRM ignoră această problemă și preferă să cheltuie banii publici pe havuzuri muzicale care arată bine în imaginile de pe rețelele de socializare. Solicităm primarului Ion Ceban să se gândească la sănătatea copiilor și să susțină proiectul de decizie propus de fracțiunea PAS din CMC cu privire la asigurarea cu apă potabilă pentru copiii din clasele primare”, mai afirmă manifestanții.

Ceban: Rog protestatarii de astăzi să iasă din campania electorală și să nu uite că deja sunt la guvernare

Primarul capitalei a intervenit cu un comentariu la postarea de pe Facebook a formațiunii, în care recunoaște problema aprovizionării cu apă potabilă a instituțiilor educaționale din Chișinău și din toată republica. Edilul însă i-a rugat pe protestatari „să iasă din campania electorală și să nu uite că deja sunt la guvernare și au toate posibilitățile să se îngrijească de ce apă beau copiii și cei din localitățile de nord, sud, centru”.

„Îi informez, dacă nu cunosc, că sunt localități fără rețea de apeduct. Propunerea mea este ca niciun copil să nu fie discriminat, vom discuta și vom elebora un proiect în acest sens împreună cu colegii mei, pe care îl vom înainta Parlamentului pentru a lua măsuri de aprovizionare cu apă potabilă a tuturor copiilor din toate instituțiile educaționale din Republica Moldova”, a comentat Ion Ceban.

Potrivit lui, în prezent Primăria Chișinău oferă zeci de servicii sociale, iar sute de milione de lei sunt alocați anual pentru acest scop.

„Sunt oferite facilități pentru profesori, elevi și anume:
– Al doilea an, Primăria Chișinău oferă 700 de lei pentru circa 8000 de copii din familiile social vulnerabile la început de an școlar
– 70 de lei, lunar sunt oferiți cadrelor didactice pentru abonament în transportul public
– Ajutor material primesc tinerii specialiști câte 1000 de lei în fiecare lună, în primii trei ani, pentru inchirierea spațiului locativ
– Familiilor cu trei și mai mulți copii li se oferă câte 700 de lei, în fiecare lună
– Majorarea cu 3 lei pentru copii din grădinițe, elevii din clasele 5-12 din familiile vulnerabile
– Oferirea a 70 de lei pe lună, pentru copii orfani și cei din familiile vulnerabile
– Compensații pentru serviciile de transport copiilor cu dizabilități și persoanelor care îi însoțesc
– Accordarea sprijinului familial pentru familii cu copii aflați în dificultate
– Oferirea alocațiilor pentru copiii plasați în serviciile de asistență parentală profesionistă
– Alocații pentru copiii plasați în casele de copii de tip familial
Dar și multe alte servicii pe care le oferă municipalitate diverselor categorii de persoane. Lista totală voi solicita să fie publicată”, a enumerat edilul.

„Solicităm ca de astfel de facilități să beneficieze copiii și profesorii din toată țara, aveți posibilitatea să schimbăm lucrurile. Aceste exemple le puteți prelua chiar de la municipiul Chișinău”, a adăugat Ceban.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Back to top button