/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Două milioane de oameni au murit în urma inundațiilor și caniculei din ultimii 50 de ani. Valoarea totală a pagubelor cauzate de dezastrele meteo a ajuns la 3,64 trilioane de dolari

missing
01 septembrie 2021, ora 16:37

Inundațiile și valurile de caniculă, cauzate de schimbările climatice au crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani. De asemenea, peste două milioane de oameni au murit în urma acestor calamități naturale, iar pagubele au ajuns la 3,64 trilioane de dolari, scrie Digi24.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a analizat într-un raport 11.000 de dezastre care au avut loc în perioada 1979-2019. Printre acestea, s-au numărat catastrofe majore precum seceta severă din 1983 din Etiopia, care a dus la 300.000 de decese, dar şi uraganul Katrina din 2005, care a fost cel mai costisitor, cu pagube de 163,61 miliarde de dolari.

„Pierderile economice sunt în creştere pe măsură ce expunerea creşte”, a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Peste 91% dintre cele două milioane de decese au avut loc în ţări în curs de dezvoltare, potrivit raportului, doar jumătate dintre cele 187 de ţări şi şase teritorii membre ale OMM dispun de sisteme de avertizare timpurie la riscuri multiple.

Totuși, în timp ce fenomenele extreme au devenit mai costisitoare şi mai frecvente, numărul anual al persoanelor decedate a scăzut de la peste 50.000 în anii „70” la aproximativ 18.000 în anii 2010. „Sistemele îmbunătăţite de avertizare timpurie împotriva riscurilor multiple au condus la o reducere semnificativă a mortalităţii”, a adăugat Taalas.

Raportul trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că numărul dezastrelor a crescut de aproape cinci ori în ultimii 50 de ani și se așteaptă ca fenomenele meteo extreme vor deveni tot mai frecvente din cauza încălzirii globale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram