‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInstrumente de măsurare a umidității solului pentru o irigare rațională

Instrumente de măsurare a umidității solului pentru o irigare rațională

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pentru a cunoaște care este momentul optim pentru aplicarea irigării, producătorii trebuie să dispună de unele instrumente și tehnologii care îi ajută să determine care este gradul de umiditate în sol.

Altfel spus, cu ajutorul instrumentelor moderne fermierii pot ști cu siguranță care este momentul potrivit pentru o irigare rațională, care va contribui la obținerea recoltelor cantitative și calitative.

Unul dintre aceste instrumente sunt senzorii de monitorizare a umidității în sol. Chiar dacă marea majoritate dintre fermieri cunosc cum influențează umiditatea asupra creșterii plantelor, nu cunosc totuși cum să interpreteze și să aplice aceste instrumente. 

Sergiu Smocinschi, reprezentant Pressl Instruments, spune că producătorii agricoli trebuie să cunoască o serie de parametri, care îi va ajuta să aplice o irigare rațională.

„Spre regret, fermierii nu înțeleg că surplusul de apă este în multe cazuri mai dăunător decât insuficiența de apă. Dacă avem prea multă apă nu avem aer în sol, activitate microbiană, microelementele și fertilizanții care au fost aplicați migrează în adâncurile solului și poluează apele freatice și respectiv, nu sunt consumate de plante.

Având o cantitate în surplus de apă în sol bolile se dezvoltă mult mai activ. Prin intermediul senzorilor, fermierul poate identifica particularitățile, structura solului la diferite adâncimi, chiar și până la 1 m. Astfel, se poate identifica dacă apa cu care se irigă ajunge anume acolo unde este nevoie”.

Utilizarea senzorilor ajută nu doar la economisirea resurselor, dar și a timpului, respectiv fermierul în regim online poate vedea ce se întâmplă în câmp. 

„Interpretând corect datele furnizate, agricultorul poate lua o decizie referitor la acțiunile pe care trebuie să le întreprindă, inclusiv dacă este nevoie de a iriga sau nu”.

Un alt instrument care ajută fermierii să identifice momentul optim de aplicare a irigării este tensiometru. Acesta, datorită designului simplu și construcției robuste, este un instrument standard pentru măsurarea umidității solului.

‹ adv ›

Tensiometru ajută la prevenirea irigării excesive și inutile, el rămân în sol în același loc pe întreg sezonul de udare și numai iarna se scot din pământ pentru a se feri de îngheț.

După scoaterea din pământ, partea poroasă a aparatului și tubul cilindric sa spală cu apă și se șterg.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›