image
Sursa foto: Jurnal.md

Când intră în vigoare interdicția de intrare a mașinilor cu numere transnistrene în Ucraina; Poziția Biroului de Reintegrare

Cererea adresată părții ucrainene de către autoritățile de la Chișinău a fost motivată de faptul că Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 prevede mecanismul de înmatriculare cu plăci de model neutru doar pentru autovehiculele care nu desfășoară activități comerciale și pentru cele ale unor persoane juridice înregistrate la autoritățile subordonate Chișinăului, și nu acoperă operatorii ce prestează servicii de transport de mărfuri și călători. La momentul actual doar 5% din deținătorii de automobile dispun de plăci neutre. Explicația a fost făcută de Biroul politici pentru Reintegrare.

Potrivit unei note informative a Biroului pentru Reintegrare, la 30 august viceprim-ministrul pentru reintegrare Vlad Kulminski în comun cu ministra afacerilor interne Ana Revenco, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a altor  autorități publice au organizat o întâlnire dedicată subiectului participării în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană.

La discuție au participat conducătorii și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, care au fost informați că, începând cu data de 1 septembrie curent, va fi pus în aplicare mecanismul, conform căruia accesul în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport cu numere neutre înregistrate conform dispozițiilor generale ale legislației Republicii Moldova, în corespundere cu Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 și cu cerințele stipulate în prevederile Legii nr.170/2018 și Hotărârii Guvernului nr.847/2018 .

Partenerii externi au fost informați, de asemenea, despre faptul că, urmare a unei evaluări a situației și a evidențierii unor elemente de sensibilitate care ar putea afecta interesele oamenilor din stânga Nistrului (doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre), dar și a necesității întreprinderii unor măsuri adiționale în vederea minimizării potențialelor vulnerabilități, autoritățile moldovenești au intervenit anterior către autoritățile ucrainene cu solicitarea de a extinde acțiunea regimului existent de traversare a frontierei de stat moldo-ucrainene până în data de 10 ianuarie 2022.

„Solicitarea a fost motivată și de faptul că Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 prevede mecanismul de înmatriculare cu plăci de model neutru doar pentru autovehiculele care nu desfășoară activități comerciale și pentru cele ale unor persoane juridice înregistrate la autoritățile competente moldovenești, și nu acoperă operatorii ce prestează servicii de transport de mărfuri și călători, mulți dintre care în eventualitatea aplicării noului regim nu vor mai avea acces în traficul rutier extern. Corespunzător, Guvernul a solicitat repetat părții ucrainene neaplicarea acestor restricții pentru categoria de mijloace de transport pentru care Decizia protocolară din 2018 nu a determinat un mecanism distinct de înmatriculare”, se mai arată în nota informativă.

Biroul politici de reintegrare informează că în perioada următoare se vor intensifica eforturile în vederea accelerării funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or.Tiraspol și or. Râbnița pentru a asigura activitatea acestora la potențialul lor deplin și în corespundere cu solicitările parvenite. La fel va fi asigurată o comunicare activă în platformele existente de dialog privind reglementarea transnistreană pentru a urgenta rezolvarea aspectelor tehnice ce privesc documentarea unităților de transport din regiunea transnistreană atât prin prisma mecanismului convenit în negocieri cât și în lumina dispozițiilor legislației naționale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: