„Să-i redăm statutul pe care-l merită”: Fostul deputat Dinu Plîngău propune Parlamentului să înlocuiască sintagma „limbă moldovenească” cu „limba română” în legile organice

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, propune Parlamentului Republicii Moldova să înlocuiască sintagma „limbă moldovenească” cu „limba română” în legile organice în care acest termen persistă. Inițiativa acestuia vine în contextul în care țara noastră marchează, astăzi, 32 de ani de la revenirea limbii române în grafie latină ca limbă de stat.

Foto: UNIMEDIA

Printre legile recomandate pentru modificare se numără Regulamentul Parlamentului, Legea cu privire la funcționarea limbilor, Codul jurisdicției constituționale, Legea privind modul de publicare și intrare în vigoare a actelor naționale și Legea privind drepturile minorităților naționale și statul lor juridic. Ex-deputatul Platformei DA consideră că rectificările propuse ar reda limbii române statul pe care îl merită și ar fi cel mai potrivit cadou cu ocazia Zilei Limbii Române.

„Să cinstim limba română prin recunoaștere. Mulți ani de propagandă și toleranță sovietică au făcut ca unii să-i spună moldovenească sau limbă de „stat”. Cred că ne-am maturizat suficient ca societate pentru a repara greșelile trecutului și pentru a face cel mai frumos cadou care poate fi făcut astăzi. Mi-aș dori enorm ca Parlamentul să introducă modificările cuvenite în legile organice astfel încât […] să nu mai avem rușinoasa sintagmă de „limbă moldovenească” și să fie înlocuită cu sintagma „limba română”. Hai să redăm limbii române statutul pe care-l merită.”

Plîngău mai notează că, pentru a opera modificările necesare, este nevoie de votul a 51 de deputați, iar conjunctura politică actuală, în care există o majoritate proeuropeană confortabilă, permite acest lucru.

De dimineață, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a depus flori cu prilejul sărbătorii naționale „Limba noastră cea română”. Acesta a venit cu un mesaj de felicitare în adresa cetățenilor. Și președinta Maia Sandu a adresat un mesaj moldovenilor, cu prilejul sărbătorii.

Cel care i-a surprins pe cetățeni a fost, însă, primarul capitalei, Ion Ceban. Pe pagina sa de Facebook, edilul a scris cu majuscule „limba română” și a pus și un punct la final de postare.



Pub