Principală  —  IMPORTANTE   —   „Azi sărbătorim Ziua Limbii Române…

„Azi sărbătorim Ziua Limbii Române – este o sărbătoare importantă pentru toți cetățenii R. Moldova”. Mesajul transmis de bașcana UTA Găgăuzia de Ziua Limbii Noastre

„Azi sărbătorim Ziua Limbii Române – este o sărbătoare importantă pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Cheia prosperității Republicii Moldova este unitatea poporului țării noastre” – Este mesajul transmis de Irina Vlah, bașcana UTA Găgăuzia, cu ocazia sărbătorii Ziua Limbii Noastre, marcată oficial la 31 august la Chișinău.

Într-un mesaj scris în limba română, bașcana UTA Găgăuzia vorbește despre importanța și rolul limbii în viața cetățenilor R. Moldova, menționând că „limba română este una dintre cele mai mari valori ale poporului R. Moldova”.

Mesajul integral transmis de Irina Vlah:

„Practic imediat după naștere omul începe să învețe limba – repede începe să vorbească și să înțeleagă ce îi spune mama. Apoi, vorbind din ce în ce mai bine, începe să comunice și cu alți oameni, cunoscând tot mai mult lumea.

Omul crește și limba devine unul din cele mai importante instrumente în viața cotidiană – devine o parte a ființei omenești.

Rareori ne gândim cât de important este rolul limbii în viața noastră, cât de mult ne ajută limba și cât de greu ne-ar fi dacă nu ar exista limba. Zi de zi, limba ne ajută să ne înțelegem, să ne transmitem cunoștințe și gânduri bune unul altuia.

Limba ne oferă posibilitatea să ne sisținem reciproc și să manifestăm grijă unul față de altul.
Când e cazul limba ne ajută să trăim împreună fericirea, ori să plângem împreună.

Dar, limba este mult mai mult decât o cale de comunicare între oameni. Împreună cu scrisul, limba este calea prin care oamenii cunosc experiențele și înțelepciunea predecesorilor, și transmit lecțiile învățate urmașilor. Azi, cunoașterea unei limbi este încă o ușă deschisă într-un viitor mai bun, o oportunitate nouă de a construi prietenii și parteneriate, este o șansă în plus de integrare socială și încă o cale de prosperare personală.

Limba este una dintre cele mai mari invenții ale oamenilor și cu certitudine cea mai folosită.
Limba este elementul, care adună oameni diferiți și îi transformă într-un popor unit, și îi ajută să făurească împreună.

Azi sărbătorim Ziua Limbii Române – este o sărbătoare importantă pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Cheia prosperității Republicii Moldova este unitatea poporului țării noastre.
Unitatea poporului se bazează pe respectul reciproc între oameni și pe respectarea unui set de valori comune. Limba română este una dintre cele mai mari valori ale poporului Republicii Moldova.

La mulți ani, Limba Română!
La mulți ani, Republica Moldova!”, este mesajul bașcanei UTA Găgăuzia.

Astăzi, 31 august, în Republica Moldova, dar și în România este sărbătorită Ziua Limbii Române.

Oficial, Chișinăul marchează Sărbătoarea Națională „Ziua Limbii Noastre” anual, în ziua de 31 august. În acest an, se împlinesc 32 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.