14:59:47 23.04.2024
Stiri

Armata SUA a DISTRUS avioanele și vehiculele blindate lăsate în urmă la Kabul

Actualitate 31.08.2021 09:43 Vizualizări1358 Autor: Ziarul National
Armata SUA a DISTRUS avioanele și vehiculele blindate lăsate în urmă la Kabul


Retragerea americană a lăsat în urmă zeci de avioane și vehicule blindate distruse, pentru a nu fi folosite de talibani.

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, citat de AFP și Agerpres.

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au „demilitarizat", adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată", a spus el. „Nu vor putea fi folosite de nimeni", a subliniat generalul McKenzie.

„Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz", a adăugat el. "Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată", a continuat responsabilul american.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine - la un cost de 1 milion de dolari bucata - şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz.

Autovehiculele „nu vor fi niciodată folosite de nimeni", a dat asigurări generalul McKenzie.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

„Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut", chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

„Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme", a explicat el. "Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată", a ţinut să adauge responsabilul american.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md