07:24:18 24.04.2024
Stiri

Spicherul Igor Grosu, de Ziua Limbii Române:„Trebuie să ne amintim de cei care au avut curajul acum 32 de ani să ia o decizie istorică și curoajoasă - au readus limba română și alfabetul latin”. Când va fi modificat rușinosul art. 13 din Constituție

Actualitate 31.08.2021 10:06 Vizualizări1300 Autor: Ziarul National
Spicherul Igor Grosu, de Ziua Limbii Române:„Trebuie să ne amintim de cei care au avut curajul acum 32 de ani să ia o decizie istorică și curoajoasă - au readus limba română și alfabetul latin”. Când va fi modificat rușinosul art. 13 din Constituție


Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, și-a exprimat astăzi respectul față de cei care, pe 31 august 1989, readuceau limba română și alfabetul latin în acest spațiu, evenimente care au dat tonul ruperii ulterioare de imperiu a R. Moldova.

„Este o zi importantă în care trebuie să ne amintim, în primul rând, de cei care au avut curajul acum 32 de ani să ia o decizie istorică și curajoasă într-o perioadă când imperiul, chiar dacă părea că se clatină, cel puțin instituțiile coercitive, de intimidare încă erau puternice. De aceea, respect pentru cei care au luat acea decizie acum 32 de ani și au readus aici limba română și alfabetul latin. Noi mai avem multe de făcut. Mai este și articolul cela din Constituție (articolul 13, potrivit căruia limba oficială a R. Moldova este „moldoveneasca” - n.r.), mai e și datoria să promovăm limba română, nu doar să ne amintim de ea la anumite sărbători, să-i ajutăm pe cei care nu cunosc să învețe limba română”, a declarat astăzi Igor Grosu, după ce a depus flori la busturile de pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului.

CITIȚI și 31 august 1989. Pașii lui Ion Ungureanu

Spicherul a adăugat că își dorește modificarea articolului 13 din Constituție, dar a precizat că actuala majoritate parlamentară nu are voturile necesare pentru ca să realizeze acest lucru, în conformitate cu Declarația de Independență a R. Moldova și cu o solicitare recentă a Academiei de Științe a Moldovei. Drept urmare, deputații din majoritatea parlamentară nu și-ar dori numai „să bifăm că am încercat”.

„Mi-aș dori cât mai repede, dar n-ar fi corect să bifăm numai că am încercat. La modul practic, e greu să-mi imaginez că din cele două fracțiuni, a comuniștilor și socialiștilor, dar și de la Partidul „Șor”, cineva ar vrea să voteze această modificare. Deși ei înțeleg foarte bine, dincolo de clivajele și diferențele ideologice, își dau foarte bine seama că vorbim româna și e un popor român”, a punctat președintele Parlamentului, de profesie istoric.

CITIȚI și EXCLUSIV // 31 august 1989. Pașii lui Vlad Pohilă

De asemenea, Igor Grosu a adăugat că mulți dintre deputații socialiști sunt „practici”, au și cetățenie românească și beneficiază de tot ce le oferă statul român.

Menționăm că spicherul Igor Grosu pleacă astăzi la București, însoțit de mai mulți deputați, pentru a participa miercuri la ceremonia de deschidere a lucrărilor celei de-a doua sesiuni a Camerei Deputaților a Parlamentului României.

Președintele Parlamentului a remarcat faptul că va sărbători astăzi Ziua Limbii Române și la București, sărbătoare oficială pe data de 31 august și în România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md