23:12:44 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Președinta Maia Sandu propune lansarea unui program NAȚIONAL de studiere la limbii ROMÂNE pentru alolingvi: „Limba română poate fi PATRIA tuturor cetățenilor noștri”

Actualitate 31.08.2021 10:43 Vizualizări1941 Autor: Ziarul National
VIDEO // Președinta Maia Sandu propune lansarea unui program NAȚIONAL de studiere la limbii ROMÂNE pentru alolingvi: „Limba română poate fi PATRIA tuturor cetățenilor noștri”


Președinta Maia Sandu consideră că sărbătoarea națională „Limba noastră cea română” este un element fundamental al devenirii și identității noastre, iar din acest motiv limba română ar trebui să-i unească pe toți cetățenii R. Moldova, oricare ar fi limba lor maternă.

„Bună ziua, mulțumesc, cu drag. Nu știu dacă aveți cuvinte preferate în limba română, dar mie acestea îmi plac. Astăzi marcăm Sărbătoarea Limbii Române, un element fundamental al devenirii și al identității noastre, repus în drepturi datorită Mișcării de Renaștere și Eliberare Națională. De Ziua Limbii Române, ne doresc să cinstim și să cunoaștem limba care este maternă pentru patru din cinci cetățeni ai R. Moldova. Îmi doresc ca limba română să devină numitor comun pentru toți cetățenii R. Moldova, oricare ar fi limba lor maternă, și să funcționeze aici în armonie cu celelalte limbi: ucraineana, rusa, găgăuza, bulgara și altele”, a precizat Maia Sandu.

Șefa statului este convinsă că „limba română poate fi patria tuturor cetățenilor noștri”.

CITIȚI și INTERVIU de Ziua Limbii Române // Profesorul Alexei Axan: „Unii prieteni îmi spun că acum aud mai puțină română pe străzile Chișinăului. E un adevăr ce doare, la fel cum ne doare și faptul că mulți dintre ai noștri au plecat la munci peste hotare”

„Pentru aceasta, trebuie să lansăm un program național de studiere a limbii române pentru vorbitorii de alte limbi. Cursuri de calitate accesibile tuturor vârstelor, producție media în limba română, oferte educaționale predate în română, care corespund rigorilor vremii și pieței muncii. Avem o limbă frumoasă. Trebuie să o facem atractivă și pentru cei care nu o cunosc”, a subliniat șefa statului.

De asemenea, Maia Sandu i-a îndemnat și pe cei care au părăsit R. Moldova să nu-și uite limba și s-o transmită mai departe urmașilor lor.

„De ceva timp, limba noastră se aude pe străzile orașelor și satelor din toată lumea. E un motiv de bucurie, dar și de zâmbet trist. Greutățile i-au alungat de acasă pe mulți dintre noi, oameni muncitori și talentați care și-au făcut altă viață în afară. Acum, mulți dintre copiii moldovenilor care cresc departe de Moldova nu-și mai vorbesc limba și e păcat. Păstrarea interesului pentru limba noastră e datoria fiecăruia dintre noi, dar e și datoria statului. Haideți să facem astfel, încât toți copiii noștri să-și dorească să vorbească limba română. Să le cânte inima la auzul unor cuvinte simple: bună ziua, mulțumesc, cu drag”, a adăugat Maia Sandu în mesajul său dedicat sărbătorii naționale „Limba noastră cea română”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md