15:30:45 25.04.2024
Stiri

Vicepremierul Kulminski, explicații pentru noua CEDARE în raport administrația separatistă de la Tiraspol - mașinile cu plăcuțe TRANSNISTRENE vor fi lăsate, în continuare, să circule fără restricții în Ucraina

Actualitate 31.08.2021 11:55 Vizualizări3918 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Kulminski, explicații pentru noua CEDARE în raport administrația separatistă de la Tiraspol - mașinile cu plăcuțe TRANSNISTRENE vor fi lăsate, în continuare, să circule fără restricții în Ucraina


Vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, susține că doar 5% dintre automobilele înregistrate în stânga Nistrului au plăcuțe de înmatriculare cu numere neutre, iar din acest motiv s-a decis extinderea regimului existent de traversare a frontierei de stat moldo-ucrainene (a mașinilor cu numere transnistrene) până pe 10 ianuarie 2022.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, viceprim-ministrul pentru Reintegrare Vlad Kulminski, în comun cu ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a altor autorități publice au organizat ieri, 30 august, o întâlnire dedicată subiectului participării în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană. La discuție au participat conducătorii și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova.

Citește și: DOC // PRESIUNE de la Moscova? R. Moldova a cerut Ucrainei să amâne pentru a TREIA oară obligația impusă șoferilor din regiunea transnistreană de a avea numere neutre la trecerea frontierei

Diplomații străini au fost informați că, începând cu data de 1 septembrie curent, urma să fie pus în aplicare mecanismul, conform căruia accesul în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană este permisă doar pentru mijloacele de transport înregistrate în corespundere cu Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 (numere neutre).

„Partenerii externi au fost informați despre faptul că, urmare a unei evaluări a situației și a evidențierii unor elemente de sensibilitate care ar putea afecta interesele oamenilor din stânga Nistrului (doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre), dar și a necesității întreprinderii unor măsuri adiționale în vederea minimizării potențialelor vulnerabilități, autoritățile moldovenești au intervenit anterior către autoritățile ucrainene cu solicitarea de a extinde acțiunea regimului existent de traversare a frontierei de stat moldo-ucrainene până în data de 10 ianuarie 2022”, se arată în comunicatul remis de Biroul Politici de Reintegrare.

Sursa citată mai subliniază că solicitarea a fost motivată și de faptul că Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 prevede mecanismul de înmatriculare cu plăci de model neutru „doar pentru autovehiculele care nu desfășoară activități comerciale și pentru cele ale unor persoane juridice înregistrate la autoritățile competente moldovenești și nu acoperă operatorii ce prestează servicii de transport de mărfuri și călători, mulți dintre care în eventualitatea aplicării noului regim nu vor mai avea acces în traficul rutier extern”.

„Astfel, Guvernul a solicitat repetat părții ucrainene neaplicarea acestor restricții pentru categoria de mijloace de transport pentru care Decizia protocolară din 2018 nu a determinat un mecanism distinct de înmatriculare”.

De asemenea, în perioada următoare, autoritățile de la Chișinău spun că vor depune eforturi pentru accelerarea funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița, pentru a asigura activitatea acestora la potențialul lor deplin și în corespundere cu solicitările parvenite.

Menționăm că transnistrenii au avut la dispoziție trei ani să se conformeze deciziei agreate în cadrul așa-zisului pachet „Berlin-plus”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md