08:02:59 29.03.2024
Stiri

DOC // Ucraina îi spune NU diplomației de la Chișinău: Mașinile cu numere transnistrene NU vor fi lăsate să traverseze frontiera moldo-ucraineană de la 1 septembrie, deși Chișinăul a solicitat o amânare de aproape patru luni

Actualitate 31.08.2021 13:00 Vizualizări11546 Autor: Ziarul National
DOC // Ucraina îi spune NU diplomației de la Chișinău: Mașinile cu numere transnistrene NU vor fi lăsate să traverseze frontiera moldo-ucraineană de la 1 septembrie, deși Chișinăul a solicitat o amânare de aproape patru luni


Autoritățile din Ucraina nu vor da curs cererii Guvernului de la Chișinău de a prelungi până la 10 ianuarie 2022 dreptul de a intra pe teritoriul statului vecin pentru automobilele cu numere transnistrene.

Prin urmare, în Ucraina vor putea intra, începând cu 1 septembrie curent, doar automobilele din regiunea transnistriană cu numere neutre, însoțite de elipsa cu inscripția „MD” aplicată în spatele autovehiculului.

Anunțul a fost făcut astăzi de către Serviciul de Stat al Poliției de Frontieră din Ucraina, care face referire la un ordin al Guvernului Ucrainei și la o notă a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

„De la 1 septembrie, numai vehiculele cu numere neutre din regiunea transnistreană a Republicii Moldova vor fi admise în circulație internațională, la fel ca vehiculele înmatriculate în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Vehiculelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova cu alte numere de înmatriculare li se va interzice să treacă peste granița de stat pentru a intra în Ucraina sau pentru a tranzita Ucraina”, cităm din comunicatul de presă al autorităților de la Kiev.

Serviciul de Stat al Poliției de Frontieră din Ucraina mai anunță că „partea moldovenească a fost informată despre aceste schimbări”.



Amintim că R. Moldova a solicitat autorităților din Ucraina să amâne, până la 10 ianuarie 2022, obligația pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre pentru a putea traversa frontiera ucraineană.

Ambasada R. Moldova a trimis o notă diplomatică în acest sens autorităților de la Kiev pe 25 august curent, fiind vorba despre o a treia amânare a acestei obligativități timp de trei ani.


Doc: Zona de Securitate

Vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a explicat abia astăzi solicitarea de a le permite șoferilor transnistreni să circule în continuare cu numere transnistrene în traficul internațional. Potrivit lui Kulminski, abia 5% dintre automobilele înregistrate în stânga Nistrului au plăcuțe de înmatriculare cu numere neutre, motiv pentru care i s-a solicitat părții ucrainene să lase mașinile cu numere transnistrene să treacă frontiera moldo-ucraineană până pe 10 ianuarie 2022.

Șoferii din Transnistria au avut la dispoziție trei ani pentru a se conforma acestei cerințe agreate de părți, cu susținerea OSCE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md