În perioada octombrie-noiembrie, am putea avea câte 3 000 de cazuri pe zi. Cum explică acest lucru premiera Natalia Gavrilița

dfdffdsfsd

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV 8 că în Moldova se așteaptă un nou val de infectare. De această dată, virusul COVID-19 va fi mult mai contagios decât era până acum, din cauza tulpinii Delta.

Natalia Gavrilița a explicat de ce guvernul a impus obligativitatea ca profesorii să plătească din banii proprii testele la COVID-19 o dată în 14 zile. „Rata de îmbolnăvire afară este mai mică în comparație cu sălile de studii. Noi recomandăm predarea unor lecții afară dacă timpul va fi frumos. Noi dorim să gestionăm pandemia cu riscuri mai mici pentru copii”, a spus Gavrilița.

„Tulpina Delta este mult mai contagioasă decât cele care au fost până acum, asta înseamnă că oamenii se îmbolnăvesc mai repede decât înainte”, a explicat Gavrilița.

Aceasta a prezentat un grafic în care se vede că în lunile următoare ne așteaptă cel mai puternic val de infectare cu câte 3 000 de infectări pe zi.

Linia roșie prezentă pe grafic indică perioada în care ne aflăm în prezent. Ultimul val a fost în lunile februarie-martie 2021. Astfel, potrivit prognozelor OMS, în lunile octombrie-noiembrie am putea avea peste 3 000 de cazuri zilnice.

Prin urmare, Natalia Gavrilița spune că: „Aceste prognoze se pot adeveri în cazul în care noi nu schimbăm datele problemei, adică nu includem reguli comportamentale mai stricte care să oprească răspândirea virusului. Noi luăm decizii bazate pe știință.”

Prim-ministra a răspuns și la criticile care țin de faptul că profesorii cu venituri mici nu au bani să facă teste la COVID-19. „Profesorii sunt liberi să se vaccineze gratuit. Ei pot supune riscului elevii și rudele lor.”

Ministerul Educației a anunțat că, la momentul actual, 450 de instituții de învățământ general au raportat o rată de vaccinare de 100 % a cadrelor didactice.

Acoperirea națională cu o doză de vaccin împotriva COVID-19, constituie 21.4 %, cu schemă completă – 19.79 %.

Amintim că, de la 1 septembrie, orele de la școală și de la universitate se vor desfășura cu prezența fizică a elevilor și a studenților, iar profesorii nevaccinați vor trebui să prezinte o dată la 14 zile testul la COVID-19, cheltuielile fiind suportate de ei, excepție ar putea face cadrele didactice din Chișinău, pentru care vor fi alocate surse din bugetul municipal.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente