SVOLT – prima companie care a început să producă în masă baterii fără cobalt pentru electromobile

Dorinţa producătorilor de baterii cu litiu de a se îndepărta de folosirea cobaltului în ele este determinată nu numai de motive economice și de mediu, ci și de considerații etice. În Republica Democrată Congo din centrul Africii, de exemplu, depozitele de cobalt devin ținte ale conflictelor militare, iar drepturile omului sunt încălcate în timpul extragerii sale.

În contextul celor spuse, compania SVOLT pretinde a fi prima din lume care produce deja în masă baterii fără acest metal.

Producătorul chinez susține că până la sfârşitul lui 2021 va începe să furnizeze baterii fără cobalt pe piața internă a țării. Prototipuri de baterii de acest tip au fost testate cu succes pe diverse maşini din 2020. 

Tehnologia face posibilă crearea bateriilor cu o capacitate de până la 82.5 kWh şi cu o densitate de stocare a încărcării de 170 Wh/kg. În condiții normale de temperatură, un vehicul electric de dimensiuni medii poate parcurge peste 600 km fără reîncărcare cu ajutorul acesteia.

O mașină echipată cu astfel de baterii poate accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în maxim 5.0 secunde. Se mai menţionează că acestea sunt protejate de praf şi umezeală conform standardului IP67.

SVOLT s-a abținut să comenteze volumul de producție al bateriilor fără cobalt, însă primele vehiculele electrice care le vor folosi sunt cele din concernul Great Wall Motors.

Produsele ce conţin celule din nichel-mangan (75/25%), numite NMX, au devenit mai ieftine decât cele NCM, pot suporta peste 2.500 de cicluri de încărcare fără a pierde din eficienţă şi de la sfârşitul lui 2023, conform planurilor, vor fi produse şi la fabrica din Saarland (Germania) pentru piaţa europeană.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/