Ex-premierul Ion Sturza despre procurorul general: „Alexandr Stoianiglo este captiv de sfaturile lui Platon şi mizează pe sprijinul socialiştilor”

Julieta Saviţchi
31/08/2021

Procurorul general Alexandr Stoianoglo este dependent de sfaturile lui Veaceslav Platon şi nu îşi dă demisia pentru că este ambiţios şi mizează pe sprijinul opoziţiei socialialte. Declaraţiile aparţin omului de afaceri, ex-premierului Ion Sturţa şi au fost făcute, luni seara, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV 8.

Ion Sturza a declarat că a avut o discuţie neformală cu Alexandr Stoianoglo şi a încercat să-l convingă să-şi dea demisia de onoare, însă acesta a refuzat. „El are ambiție și orgolii rănite. În plus, a venit cu niște argumente aiurite că totul se face pentru că este găgăuz”, a declarat fostul premier.

Referindu-se la cazul lui Platon, Ion Sturza consideră că Stoianoglo este o persoană integră şi că a avut intenţii bune, dar a nimerit într-o capcană a afaceristului „din lipsă de idei şi de cunoştinţe”. „În Procuratură există un masiv imens pentru informare. Existau rapoartele Kroll, investigaţiile jurnalistice. Nu trebuia de mers pe schemele desenate pe pereţi de Platon . Nu este corectă filosofia lui Stoianoglo că pentru a-l incrimina pe Plahotniuc în furtul miliardului trebuia să-l achite pe Platon. Platon a urmărit doar interesele sale, să scape de dosar şi să-şi recupereze activele. Nu ştiu dacă procurorul general coştientizează că dacă merge în continuare pe această cale, Republica Moldova riscă să piardă miliarde. Veaceslav Platon pune în pericol securitate economică a statului. Este cel mai nociv personaj al tranziţiei la economia de piaţă. La un moment, acesta controla 70 la sută din sistemul bancar moldovenesc”, a declarat Sturza.

Fostul premier susţine că prourorul general este influenţat în continuare de Veaceslav Platon.

„Stoianoglo este captiv și dependent de sfaturile fugarului de la Londra. În demersurile Procuraturii se regăsește limbajul lui Platon. Este deja penibil, ar trebui să se retragă. El mizează pe oponenții politici ai guvernării, pe socialiști. Mai mizează pe avocații lui Platon de la Londra care-i scriu scrisori și-i dau sfaturi. Eu aș fi foarte întristat să am așa parteneri în cruciada cu sistemul politic”, a declarat omul de afaceri.

Ion Sturza susţine că societatea a avut aşteptări mari de la Stoianoglo, dar a rămas dezamăgită şi în aceste condiţii procurorul general trebuie să-şi dea demisia de onoare: „Stoianoglo a sfidat opinia publică și noua guvernare și nu văd nicio formulă cum ar putea să rămână în funcția de procuror”.

Amintim că ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinienco, a declarat săptămâna trecută într-un interviu că există informaţii că Veaceslav Platon nu i-ar permite lui Alexandr Stoianoglo să-şi dea demisia.

 

Julieta Saviţchi
31/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii