Primarul de Chişinău, Ion Ceban, ridiculizat de internauţi de sărbătoarea naţională Limba Noastră cea Română. Care a fost motivul

Julieta Saviţchi
31/08/2021
Realitatea.md

Primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, a fost luat peste picior de internauţi după ce a postat pe pagina sa de Facebook mesajul „LIMBA ROMÂNĂ”, după miezul nopţii, fără ca să ofere explicaţii. Socialistul Ion Ceban a declarat în repetate rânduri că limba maternă este limba moldovenească.

Majoritatea internauţilor au venit cu comentarii sarcastice la postarea edilului. Unii au scris că primarul s-ar fi lovit la cap, alţii s-au dat cu părerea că i-au spart contul, că a obosit şi are nevoie de concediu, iar alţii i-au sugerat să mănânce după ce consumă tărie.

Printre postări se găsesc şi mesaje încurajatoare din partea unioniştilor. „Mai bine mai târziu decât niciodată! Hai și cu ceilalți colegi, de oficializat în Constituție!”, a scris într-un comentariu Văd Bileţchi, preşedintele Micării Unirea - ODIP.

Printre comentarii au fost şi mesaje critice în adresa lui Ion Ceban, în care erau aduse pretinse argumente că denumirea corectă a limbii vorbite pe teritoriul Republicii Moldova este moldovenească.

Unii au scris că prin acest mesaj Ion Ceban ar testa electoratul, în condiţiile schimbării guvernării.

Fiind unul din fruntaşii PSRM şi prieten cu fostul preşedinte al ţării, Igor Dodon, Ion Ceban a declarat în repetate rânduri că limba pe care o vorbeşte este limba moldovenească. Totuşi, au fost şi cazuri de scăpări involuntare, când Ceban a numit limba vorbită drept română. Astfel, în timpul unei dezbateri electorale din toamna anului 2019, Ion Ceban l-a corectat pe contracandidatul său, Andrei Năstase, sugerându-i varianta corectă a unui cuvânt „în română”. „Corect în limba română este „clovn”. „Cloun” este în limba rusă”, i-a replicat Ceban lui Năstase.

Julieta Saviţchi
31/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii