Klaus Iohannis, de Ziua Limbii Române: „Limba română va continua să ne ţină uniţi şi apropiaţi de ţară”

Anticorupţie.md
31/08/2021

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a adresat, marţi, un mesaj de felicitare pentru românii de pretutindeni, cu ocazia Zilei Limbii Române.

"Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române. Îi felicit cu acest prilej pe toţi cei care contribuie în domeniul literar, al ştiinţei şi al cercetării, în spaţiul academic ori editorial la cultivarea limbii române şi la comunicarea prin intermediul acesteia a importantelor valori ale civilizaţiei româneşti şi universale! Pentru românii de peste hotare, limba română este cea care îi face să se simtă "acasă", oriunde s-ar afla, iar, într-o diaspora atât de numeroasă, rolul său de liant este mai important ca niciodată. Dragi români de pretutindeni, să nu încetaţi să iubiţi limba română şi să cultivaţi dragostea pentru aceasta şi în rândul copiilor, în spiritul preţuirii şi folosirii sale corecte. Limba română va continua să ne ţină uniţi şi apropiaţi de ţară. Această comoară, care a dăinuit peste veacuri, va rămâne elementul central al identităţii noastre, întru mulţi ani!", a declarat Klaus Iohannis.

Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti a anunţa tcă Palatul Cotroceni va fi iluminat, marţi seara, în culorile drapelului naţional cu prilejul celebrării Zilei Limbii Române.

România sărbătoreşte Ziua Limbii Române, începând cu anul 2011. În RepublicaMoldova, Ziua Limbii Române se sărbătoreşte începând cu anul 1990, după ce la 31 august 1989, în urma unor discuţii aprinse, fostul soviet suprem din Republica Sovietică Socisalistă Moldovenească a votat pachetul de legi ce ţine de declararea limbii române limbă de stat şi trecerea la grafia latină.

În 1994, majoritatea agrar-socialistă din Parlamentul de la Chişinău a votat noţiunea ca limbă de stat în Constituţie, după care a decis schimbarea denumirii sărbătorii Limba Noastră cea Română în Limba Noastră. Astăzi, duipă 27 de ani, toţi politicienii din conducerea de vârf a Republicii Moldova, au declarat că sărbătoresc Ziua Limbii Române.

Anticorupţie.md
31/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii