image
Sursa foto: jurnal.md

Sub presiunea rusă, RM a cerut Ucrainei să amâne obligația pentru șoferii din Transnistria de a avea numere neutre

La solicitarea Republicii Moldova, Ucraina a amânat până anul viitor obligația pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre pentru a putea traversa forntiera ucraineană. Acest termen a fost amânat deja de mai multe ori, iar obligația urma să intre în vigoare pe 1 septembrie. Împotriva intrării în viagoare a deciziei moldo-ucrainene în tot acest timp a fost Federația Rusă și regimul ilegal de la Tiraspol.

Sâmbătă, Serviciul Vamal Odesa a anunțat că șoferii din regiunea separatistă a Republicii Moldova vor putea circula în Ucraina cu numere transnistrene până pe 10 ianuarie 2022. Deși anterior Serviciul Vamal ucrainean anunța că este pregătit să aplice restricția începând cu 1 septembrie.

Zona de Securitate a obținut nota diplomatică trimisă la Kiev de către Ministerul de Externe. Din notă reiese că a fost expediată, miercuri, 25 august, însă autoritățile de la Chișinău nu au anunțat despre luarea acestei decizii nici până astăzi, 30 august. Chișinăul nu a invocat vreun motiv în scrisoarea trimisă la Kiev.

docdoc

Biroului și a Vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski, nu au comentat deocamdată.

Ultima dată obligativitatea pentru șoferii transnistreni de a circula în Ucraina cu numere neutre a fost amânată pe 15 ianuarie 2021, iar decizia a atras atunci numeroase critici. La fel ca de această dată amânarea nu a fost anunțată pe canalele oficiale, ci de fostul deputat Igor Munteanu, care a prezentat în acest sens nota diplomatică trimisă la Kiev, în adresa MAE al Ucrainei. Munteanu a învinuit atunci ministerul de sabotaj. În luna ianuarie Ministerul de Externe justifică cererea către Kiev de a admite maşini cu numere transnistrene prin faptul că „ cetățenii din stânga Nistrului nu sunt suficienți de informați despre noile reguli”.

Într-adevăr, după anularea din ianuare s-a dat start unei campanii de informare care potrivit Biroului avea rezultate și se întegistra o dinamica pozitivă, însă ciferele arată peste 5 mii de plăci neutre au fost eliberate din 2018 până în prezent, iar datele din luma mai arătau că din 2018 au fost preschimbate doar 321 de premise.

Tiraspolul s-a arătat nemulțumit de interdicția de a intra în Ucraina cu numere transnistrene, convenite între Chişinău și Kiev, acuzând autoritățile moldovene de presiuni politice. Așa-zisul minister de externe de la Tiraspol susținea că interdicția ar încălca acordurile existente în procesul de negociere și ar agrava tensiunea dialogului. Deși aceasta este o decizie care trebuia să fie implementată cu mult timp înainte și face partea din înțelegerea privind mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din stânga Nistrului ce a fost stabilit prin Legea nr.170/2018. Vitaly Ignatiev și-a expus poziția în timpul unei întrevederi cu șeful misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch ce a avut loc la Tiraspol.

Viceprim-ministrul rus și apropiat al lui Putin, Dmitri Kozak, care a fost în Moldova pe 12 august declarat că a primit asigurări de la președinta Maia Sandu că înterdicția ce urma să intre in vigoare la 1 septembrie va fi amânată, ceea ce și s-a întâmplat după solicitarea trimisă la Kiev la 13 zile de la vizita acestuia.

Anterior și Duma de Stat a Rusiei încearcă să influențeze decizia comună a Republicii Moldova și Ucraina, Fracțiunea Partidului „Edinaya Rossia” a propus deputaților să examineze și să adopte un document cu privire la „Planurile și acțiunile Moldovei și Ucrainei, care duc la sabotarea reglementării conflictului transnistrean”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: