Pensiile ar putea fi indexate cu 3,86% din 1 octombrie: Proiectul, propus pentru dezbateri
Pensiile pentru limită de vârstă, cele pentru dizabilitate, dar și alte prestații de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat ar putea fi indexate cu 3,86%, reieșind din rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Un proiect în acest sens a fost propus pentru dezbateri publice de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Foto: UNIMEDIA

„Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică rata inflației înregistrată în I semestru al anului 2021 (luna iunie) față de decembrie 2020 este de 3,86%. Complementar, menționăm că scopul indexării anuale este reactualizarea periodică a mărimii pensiilor de asigurări sociale de stat, care este specifică prin caracterul său anual, permanent şi obligatoriu. Indexării sînt supuse toate categoriile de pensii, indiferent de tipul acestora, mărimea pensiei şi nu de la caz la caz”, se arată în proiect.

Totodată, de la 1 octombrie 2021 cuantumul pensiei minime pentru limită de vîrstă va constitui 2000 lei. Or, conform alin. (1), art. 12 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, cuantumul pensiei minime pentru limită de vîrstă se stabilește de către Guvern. Diferenţa dintre cuantumul pensiei minime şi cuantumul pensiei calculate se va achita din mijloacele bugetului de stat.

Proiectul Hotărîrii de Guvern a fost elaborat în temeiul art. 12 și 13 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii. Or, art. 13 din legea menționată supra prevede că pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare va fi egal cu media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum din ultimii 3 ani, iar la 1 octombrie – cu rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

Natalia Gavrilița a declarat că formațiunea este hotărâtă să crească pensia minimă la 2000 de lei, de la 1 octombrie.

Natalia Gavrilița a anunțat că majorarea de 2 mii de lei la pensii se va realiza doar pentru cei cu stagiu complet de muncă. „Sunt prevăzute mai multe modificări și vor fi majorări, inclusiv pentru persoanele cu stagiu incomplet, dar nu în măsura în care se majorează pensiile”, a declarat prim-ministra.


Pub