Chicu, despre majorarea pensiilor din bani împrumutați: O bombă cu ceas pentru sistemul financiar

Decizia noului Guvern de a împrumuta bani pentru majorarea pensiei minime până la 2 mii lei este o bombă cu ceas pentru sistemul financiar și bugetar al țării. Declarația a fost făcută de fostul premier, Ion Chicu, pentru Sputnik. Majorarea pensiei din bani împrumutați ar putea duce la colaps, iar Moldova nu va putea lua credite ulterior, susține acesta.

Foto: UNIMEDIA

„Am rămas perplex când am auzit că Guvernul va împrumuta bani pentru ca să mărească pensiile. Când au promis că majorează pensia minimă până la 2000 de lei, nu cred că știau cât costă asta. Poate nici astăzi nu știu. Costă 2,8 miliarde de lei pe an. Când declari că tu vei împrumuta bani ca să plătești pensia, asta înseamnă că tu pui la bazele sistemului financiar și bugetar o bombă cu ceas, care va exploda foarte rapid. 2,8 costă anul ăsta, 2,8 – anul viitor, adică în fiecare an tu trebuie să împrumuți, iar banii împrumutați pentru consum imediat este cea mai mare problemă. Țara noastră riscă să ajungă foarte rapid la pragul datoriei de 60 la sută, atunci când nu ni se vor mai acorda credite.

Dacă vii cu asemenea ingerințe neprofesionale în sistem, riști să dai peste cap tot sistemul. Eu le-aș sugera să găsească o posibilitate până la anul nou, să acorde celor 650-660 de mii de pensionari care primesc o pensie de mai puțin 3000-4000 de lei să le acorde un suport bănesc. Să stabilească pensia a 13-a pentru categoriile de pensionari sau beneficiari de alocații sociale care au venituri limitate. Această este o mai bună soluție decât ceea ce propun ei și nu împovărează bugetul pe ani înainte”, a declarat Ion Chicu.

Pensiile pentru limită de vârstă, cele pentru dizabilitate, dar și alte prestații de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat ar putea fi indexate cu 3,86%, reieșind din rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Un proiect în acest sens a fost propus pentru dezbateri publice de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Natalia Gavrilița a declarat că formațiunea este hotărâtă să crească pensia minimă la 2000 de lei, de la 1 octombrie.

Natalia Gavrilița a anunțat că majorarea de 2 mii de lei la pensii se va realiza doar pentru cei cu stagiu complet de muncă. „Sunt prevăzute mai multe modificări și vor fi majorări, inclusiv pentru persoanele cu stagiu incomplet, dar nu în măsura în care se majorează pensiile”, a declarat prim-ministra.


Pub