Recunoașterea reciprocă a Programelor AEO în cadrul Acordului CEFTA reprezintă o prioritate cheie pentru Republica Moldova

Acordul de aderare şi modernizare a Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA) a fost semnat la București în data de 19 decembrie 2006, în cadrul reuniunii Prim-miniștrilor ai ţărilor Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Acordul CEFTA reprezintă un acord ce prevede anularea tuturor taxelor vamale la operațiunile de import și export, a restricțiilor cantitative și a altor taxe cu efect echivalent în comerțul cu produse industriale și majoritatea produselor agroindustriale. In prezent, membrii CEFTA sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Serbia și UNMIK Kosovo. 

Foto:

Pentru Republica Moldova, Acordul CEFTA a intrat in vigoare la 26 iulie 2007. Mai multe autoritati publice centrale la nivel national sunt responsabile de implementarea acestuia, precum Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministerul Finantelor, precum si Serviciul Vamal-autoritare publica centrala, subordonata Ministerului Finanțelor, care contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova prin asigurarea securității economice și fiscale a statului și facilitarea comerțului legitim.

Odată cu adoptarea la Belgrad, la 26 mai 2017, a Protocolul adiţional 5 la CEFTA (în vigoare pentru Republica Moldova la 18 aprilie 2018), care prevede simplificarea procedurilor vamale, schimbul electronic de informații, coordonarea activității în domeniul managementului riscurilor, precum și recunoașterea reciprocă a programelor naționale AEO, s-a intensificat participarea Serviciului Vamal în activitățile CEFTA. Astfel, pe dimensiunea recunoasterii reciproce a Programului AEO au fost initiate mai multe activitati de către Serviciul Vamal împreună cu Secretariatul CEFTA.


Sergiu Burduja, Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova explică cum a fost inițiat acest proces: „Programul AEO a fost implementat de Serviciul Vamal în anul 2014, fiind un angajament asumat de Moldova în contextul Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana, cât și a Standardului-cadru privind Securitatea şi Facilitarea Comerțului Mondial (SAFE), aprobat în 2005, de Organizația Mondială a Vămilor.

În octombrie 2020, Serviciul Vamal a depus la Secretariatul CEFTA cererea pentru iniţierea procedurii de validare a Programului național AEO. Cinci luni mai târziu, în martie 2021, Programul AEO din Moldova a fost supus evaluării de către experții AEO ai CEFTA, în cadrul Misiunii de validare a Programului AEO, în scopul evaluării compatibilității Programului și recunoașterii reciproce. Suntem convinși de faptul, că recunoașterea reciprocă reprezintă un element cheie ce sporește siguranța de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și facilitează schimburile comerciale, precum şi multiplică beneficiile agenților economici”.

În prezent, în Republica Moldova, 114 agenți economici beneficiază de facilităţile şi simplificările oferite de Programul AEO.

Actualmente, în proces de obținere a statutului de AEO sunt 2 agenți economici. Serviciul Vamal este unica autoritate publică abilitată cu eliberarea statutului de AEO. Acest statut se acordă de către Serviciul Vamal prin eliberarea unei autorizații, după o consultare cu alte autorităţi competente, dacă este cazul, obiectul este supus și unei monitorizări. Titular AEO poate deveni orice agent economic din Republica Moldova implicat în tranzacțiile economice externe (importator, exportator, transportator, broker vamal, deținător de antrepozit vamal, producător).

„Programul AEO se bazează pe parteneriatul dintre vamă și agentul economic care se conformează benevol reglementărilor vamale, asigură securitatea mărfurilor în traficul internațional, cooperează cu autoritatea vamală și, prin urmare, beneficiază de facilități și simplificări vamale. Autorizația AEO se emite pe o perioadă nelimitată și este supusă reevaluării în cazul identificării unor riscuri de nerespectare a condițiilor AEO. Autorizația poate fi suspendată sau retrasă în cazul în care titularul nu a remediat riscurile și nu se conformează condițiilor AEO.”, concretizează Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja.

Unul dintre beneficiile Acordului CEFTA pentru un AEO din Moldova reprezintă faptul, că odată cu aplicarea la Programul AEO, un agent economic obține creșterea eficienței economice prin reducerea timpului și a costurilor asociate controalelor vamale transfrontaliere, datorită tratamentului prioritar.

În activitatea sa, o companie sau un agent economic mai poate avea parte și de următoarele facilități:

● Reducerea numărului de controale documentare și fizice;

● Tratament prioritar în cazul selectării pentru control vamal;

● Posibilitatea de a alege locul pentru efectuarea controalelor vamale;

● Notificarea prealabilă în cazul în care transportul a fost selectat pentru un control vamal.

Unul din beneficiile cheie este cu siguranță legat de posibilitatea recunoașterii reciproce a programelor AEO cu partenerii comerciali importanți. Recunoașterea reciprocă a programelor de AEO în cadrul CEFTA este în prezent una dintre prioritățile cheie. Trei părți CEFTA - Macedonia de Nord, Serbia și Moldova, au finalizat procesul de evaluare a conformității programelor lor cu dispozițiile relevante ale acordului CEFTA și ale legislației UE. Respectarea standardelor UE este o cerință cheie a programului de recunoaștere reciprocă.


„Programul AEO și recunoașterea reciprocă în CEFTA vor reduce costurile comerciale și timpul petrecut la punctele de trecere, asigurându-se că produsele și serviciile ajung pe piața CEFTA mai rapid, iar comerțul regional va deveni mai eficient și mai sigur. În cadrul agendei comerciale regionale, activitățile CEFTA vizează facilitarea comerțului cu bunuri și servicii. Deținerea unei autorizatii înseamnă că, compania îndeplinește standardele economice și de securitate pentru desfășurarea comerțului exterior. Autorizatia AEO este, de asemenea, o investiție pentru producători, transportatori, expeditori și importatori cu un standard vamal, care este un indicator atât în țară, cât și în străinătate, faptul că, compania a lucrat pentru a crește nivelul propriei competitivități.”, precizează Emir Djikic, Directorul Secretariatului CEFTA.

Pentru agenții economici care prin intermediul CEFTA au obținut statutul de Agent Economic Autorizat reprezintă o componentă foarte importantă pentru activitatea acestora. SE Bordnetze SRL este o companie din Republica Moldova care a aplicat pentru obținerea statutului de AEO în aprilie 2018, iar la 23 mai același an, entitatea a obținut acest statut. Compania SE Bordnetze SRL este parte a Sumitomo Electric Bordnetze SE din Germania, care produce tot setul de cablaje pentru Volkswagen Transporter T6.1, pentru circa 4500 de mașini pe săptămână.


„Prin acest statut profităm de reducerea controalelor fizice și documentare la vamă, am obținut un tratament prioritar al mărfurilor şi mijloacelor de transport în cazul în care sunt selectate pentru control suplimentar, avem posibilitatea de a alege amplasamentul pentru efectuarea controalelor. De asemenea, avem facilități vamale, suntem recunoscuți drept partener de afaceri securizat și sigur, avem notificări prealabile, am sporit fidelitatea clienților noștri.”, afirmă Igor Corman, Directorul SEBN MD.

Pentru companii mari, precum este SEBN MD, este important ca timpul pentru efectuarea tuturor tranzacțiilor să fie cât mai compact. De obicei, pentru efectuarea acestor procese, depinde foarte mult de procedurile interne la export și cele care se cer de țările în care se exportă. Autorizația AEO permite ca să fie evitate întârzierile cu transportul comenzilor, să fie asigurată integritatea produsului până ajunge la consumator și să se sporească fidelitatea clienților. Datorită acestui statut, companiile au posibilitatea să fie mai aproape de clienții lor.

Pentru oricare afacere este important să-și livreze produsul la timp și în condiții de siguranță, din acest motiv, aplicarea la AEO este o decizie mai mult decât binevenită.

Odată cu obținerea statutului de AEO, compania SEBN MD a crescut gradul de angajament al personalului și a redus costurile pentru controalele furnizorilor, la fel, au îmbunătățit securitatea și comunicarea dintre partenerii implicați în lanțul logistic.


Un agent economic, reprezentativ pentru Republica Moldova, este Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. care deține titlul de AEO și beneficiază de facilitățile care sunt oferite. În cadrul acordului CEFTA, Combinatul de Vinuri „Cricova” execută exporturi în două dintre țările membre: Bosnia și Herțegovina și Muntenegru.

Punctele forte din urma acordului CEFTA aduc un plus valoare în activitatea Combinatului de Vinuri. „Cu țările membre CEFTA am semnat contracte de parteneriat în anul 2015. În Bosnia și Herțegovina avem un export anual de 13 mii de sticle de vin. Din cauza restricțiilor pandemice, însă, din 2019 stagnăm și sperăm să reluăm exportul către finele anului. În Muntenegru, livrăm 5 mii de sticle de vin pentru consumul curent dar și vinuri de calitate.”, spune Denis Şova, Directorul General al Combinatului de Vinuri Cricova S.A.

Serviciul Vamal, în comun cu autoritățile publice responsabile de implementarea CEFTA, va dezvolta în continuare instrumente de facilitare a comerțului, în corespundere cu standardele internaționale și angajamentele asumate în cadrul tratatelor internaționale.


Pub