Atacurile Statului Islamic ar trebui să înceteze odată cu plecarea americanilor, susțin talibanii

Atacurile comise de gruparea Statul Islamic în Afganistan ar trebui să înceteze odată cu plecarea trupelor americane din țară, iar, dacă acest lucru nu se va întâmpla, noul guvern se va ocupa de această organizație, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al talibanilor, transmite agerpres.ro.

Foto: Profimedia Images

Statul Islamic în Khorasan (SI-K), care comite de ani de zile atacuri criminale în Afganistan și Pakistan, a revendicat atacul comis joi în apropierea aeroportului din Kabul, unde se adunaseră afganii care voiau să plece din țară după venirea la putere a talibanilor pe 15 august.

Acest atac s-a soldat cu circa 100 de morți, între care 13 militari americani, cu câteva zile înainte de data limită fixată de președintele Joe Biden pentru retragerea trupelor americane, după 20 de ani de război.

„Sperăm că afganii care se află sub influența SI (...) vor renunța la operațiunile lor văzând instalarea unui guvern islamic în absența puterilor străine", a declarat principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un interviu acordat AFP în acest weekend.

„Dacă vor crea o situație de război și își vor continua operațiunile, guvernul islamic (...) se va ocupa de ei", a avertizat Mujahid, a cărui mișcare a promis pacea după ce a preluat puterea.

SUA au lansat mai multe lovituri aeriene în cursul weekendului împotriva unor ținte ale SI. Duminică, americanii au distrus unul dintre autovehiculele încărcate cu explozibili ale SI care amenințau aeroportul.

Însă aceste lovituri aeriene îi deranjează pe talibani. "Nu au permisiunea de a desfășura astfel de operațiuni (...) Independența noastră trebuie să fie respectată", a avertizat Zabihullah Mujahid.

Ramura locală a SI, SI-K, a comis o serie de atacuri sângeroase în ultimii ani în Afganistan și Pakistan, neezitând să masacreze civili în moschei, școli și spitale.

Adepții unei linii sunite radicale asemănătoare celei a talibanilor, jihadiștii SI-K diferă totuși de aceștia în termeni de teologie și de strategie. Cele două grupuri sunt în concurență directă pentru a încarna jihadul.

Semn al rivalității care îi opune, SI i-a calificat pe talibani drept apostați în mai multe comunicate și nu i-a felicitat după preluarea controlului în capitala Kabul, pe 15 august.

Pe măsură ce avansau militar în această vară, talibanii au deschis închisorile, eliberându-i atât pe combatanții lor, cât și militanți apropiați de SI, o decizie care seamănă din ce în ce mai mult cu o greșeală gravă, comentează France Presse.

Talibanii, care fac eforturi să afișeze o imagine de deschidere și de moderație, au promis să instituie un guvern "incluziv", dar numai după ce trupele americane și străine vor părăsi țara. Negocierile privind formarea noului executiv sunt încă în curs.

„Este important să anunțăm guvernul, dar asta cere multă răbdare. Suntem în curs de consultare pentru a forma guvernul într-un mod responsabil”, a explicat Zabihullah Mujahid, evocând „câteva probleme tehnice", însă fără a furniza mai multe detalii.

În teren, țara funcționează la ralanti. Băncile, serviciile guvernamentale și alte instituții publice rămân în mare parte închise. Mai mulți funcționari au declarat pentru AFP că au fost împiedicați să se întoarcă la lucru de către talibani.

Aceștia au promis să amelioreze economia afgană, dar, fără acces la ajutor internațional și la fondurile deținute în străinătate, viitorul țării, una dintre cele mai sărace din lume, se anunță complex.


Pub