Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lukașenko și Putin se vor…

Lukașenko și Putin se vor întâlni pe 9 septembrie la Moscova. Aceștia ar urma să discute despre „problemele internaționale”

Foto: TASS

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, și omologul său rus, Vladimir Putin, vor avea o întrunire pe 9 septembrie la Moscova. Potrivit TASS, data a fost convenită de șefii de stat în timpul unei conversații telefonice, care a avut loc luni, 30 august.

În cadrul întrevederii, Lukașenko și Putin ar urma să discute despre „programele pregătite de guvernele celor două țări, despre problemele internaționale, precum și despre problemele de actualitate de pe agenda bilaterală”.

Președintele Belarusului a avut o conversație telefonică cu omologul său rus în dimineața zilei de 30 august, în timpul căreia liderii au discutat, printre altele, despre situația din Afganistan. 

Lukașenko s-a întâlnit ultima dată cu Putin pe 13 iulie la Sankt Petersburg. Aceasta a fost a patra întâlnire față în față în anul curent.

În luna mai curent, Lukașenko și Putin au avut o întâlnire la Sochi. Ulterior, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a declarat că Rusia va acorda Belarusului 500 de milioane de dolari sub formă de împrumut, fiind a doua tranșă din împrumutul interstatal de 1 miliard de dolari pe care Rusia l-a promis Belarusului, pe fondul unor sancțiuni impuse Belarusului de către UE.

Dmitri Peskov a spus că ajutorul financiar pentru Belarus a fost anunțat „înainte de toate poveștile cu avionul”, făcând referire la avionului Ryanair, care a fost deturnat pe 23 mai, la bordul căruia se afla ex-editorul canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, opozant al regimului lui Lukașenko.