Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Purtătoarea de cuvânt a criticului…

Purtătoarea de cuvânt a criticului Kremlinului Alexei Navalny a părăsit Rusia

Foto: ctvnews

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus Alexei Navalny, a părăsit Rusia după ce a fost condamnată în „cazul sanitar” – dosar care a fost inițiat după acțiunea de protest de la Moscova în sprijinul lui Navalny din luna ianuarie. Unele surse spun că aceasta ar fi plecat în capitala finlandeză Helsinki, scrie Novaya Gazeta.

Avocata lui Yarmysh nu a răspuns la apelurile și mesajele jurnaliștilor de la Novaya Gazeta.

Pe 16 august, Curtea Preobrazhensky din Moscova a dispus 1,5 ani de restricție a libertății lui Yarmysh în „cazul sanitar”, după ce a fost găsită vinovată de încălcarea normelor de siguranţă pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Astfel, purtătoarei de cuvânt a lui Navalny i se interzice să își schimbe locul de reședință permanent, să călătorească în afara Moscovei și să participe la evenimente publice. De asemenea, Yarmysh este obligată să se înregistreze la inspecție o dată pe lună. Verdictul nu a intrat încă în vigoare.

Pe lângă Yarmysh, în „cazul sanitar” sunt implicați și alți asociați ai lui Navalny, printre aceștia avocatul Lyubov Sobol. Sobol a primit, de asemenea, 1,5 ani de restricție a libertății. Parchetul nu a solicitat arestarea la domiciliu pentru Sobol până când verdictul nu a intrat în vigoare, iar pe 8 august s-a aflat că Sobol a plecat la Istanbul. Actualmente, membrii echipei lui Navalny, inclusiv Ivan Zhdanov, Leonid Volkov, Ruslan Shaveddinov și alții, continuă să lucreze din străinătate.

La începutul lunii august, Judecătoria districtului Preobrazhensky din Moscova l-a condamnat pe Oleg Navalny, fratele opozantului rus Alexei Navalny, la un an de închisoare în „cazul sanitar” – dosar care a fost inițiat după acțiunea de protest de la Moscova în sprijinul lui Navalny din luna ianuarie.

Navalny, cel mai marcant critic din Rusia al preşedintelui Vladimir Putin, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă datând din 2014, pe care opozantul le denunţă ca motivate politic.