19:43:23 28.03.2024
Stiri

DOC // Un fost AMBASADOR îl acuză pe actualul șef al Misiunii OSCE în R. Moldova că ar face jocurile separatiștilor transnistreni și ale rușilor în defavoarea Chișinăului, ajutat de consilierul german al președintei Maia Sandu

Actualitate 30.08.2021 20:48 Vizualizări3504 Autor: Ziarul National
DOC // Un fost AMBASADOR îl acuză pe actualul șef al Misiunii OSCE în R. Moldova că ar face jocurile separatiștilor transnistreni și ale rușilor în defavoarea Chișinăului, ajutat de consilierul german al președintei Maia Sandu OSCE
Șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Klaus Neukirch


Autoritățile de la Chișinău ar fi solicitat, încă în anul 2020, schimbarea actualului șef al Misiunii OSCE în R. Moldova, Klaus Neukirch. Solicitarea ar fi fost repetată și la începutul anului curent președintelui în Exercițiu al OSCE, Ann Linde, ministrul de Externe al Suediei, care a efectuat o vizită în R. Moldova.

Cel puțin, așa declară fostul Ambasador al R. Moldova în România, Mihai Gribincea.

Într-o postare pe Facebook intitulată „Întrebare al cărei răspuns face un milion de ruble: cine face politica externă a R. Moldova - Maia Sandu sau Martin Zieg?”, Mihai Gribincea sugerează că schimbarea lui Neukirch întârzie din cauza unui consilier străin al președintei Maiei Sandu.

CITIȚI și DOC // PRESIUNE de la Moscova? R. Moldova a cerut Ucrainei să amâne pentru a TREIA oară obligația impusă șoferilor din regiunea transnistreană de a avea numere neutre la trecerea frontierei

„În 2020, în perioada pandemiei, Chișinăul, bănuindu-l de o atitudine proseparatistă și prorusă pe șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Klaus Neukirch, a solicitat Președinției în Exercițiu a OSCE inițierea procedurii de recrutare a unui nou șef de Misiune OSCE în R. Moldova. Albania, președinte în exercițiu la acea dată, făcând trimitere la criza instituțională din cadrul OSCE, a rugat autoritățile moldovenești să-i mai extindă cu un an mandatul lui Neukirch, pentru a nu complica și așa lucrurile complicate din cadrul OSCE.

MAEIE-ul de la Chișinău a „intrat în voia” oficialilor OSCE și a acceptat atunci extinderea mandatului lui Neukirch. Dar deoarece cadourile tiraspolenilor către Misiunea OSCE au continuat să curgă, în martie 2021 MAEIE a transmis în adresa actualului președinte în exercițiu al OSCE, Ann Linde, ministrul de Externe al Suediei, o notă verbală cu aceeași solicitare: lansarea unui concurs pentru selectarea unui nou șef de misiune OSCE în Republica Moldova. Dna Ministru Linde, aflându-se în vizită în R. Moldova la începutul anului, a promis că va lansa procedura de selectare a șefului de misiune cât mai curând posibil. Doar că... a păcălit Chișinăul. Probabil, întorcându-se acasă și vorbind cu omologul ei german, a considerat că Maia Sandu care are drept prim-sfetnic un consilier neamț (care se laudă la toate colțurile că a făcut-o președinte) nu ar trebui să facă nazuri și să-l accepte pe Herr Neukirch șef de misiune cu toate păcatele și slăbiciunile lui. Mai ales că a pus o vorbă bună în acest sens și tovarășul Kozak”, a scris fostul diplomat pe Facebook.

Gribincea a adăugat că, în luna iunie curent, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi, aflându-se la Roma, și-a întâlnit omologul suedez și a abordat din nou subiectul schimbării din funcție a lui Neukirch, „dar dna Linde s-a făcut că plouă”.

„Acum, când MAEIE este în mâna unui „om bun”, iar Biroul pentru Reintegrare în mâinile unui om și mai bun (Kulminski), ce a monopolizat „dosarul transnistrean” (deși la MAEIE sunt tocmai doi ambasadori cu misiuni speciale ce sunt responsabili de „conflictul transnistrean”), ambii ajunși probabil miniștri la sugestia lui Martin Zieg, e greu de crezut că mandatul lui Neukirch mai este amenințat de ceva. Dar, ținând cont că președintele Maia Sandu și miniștrii ei se tem să amintească de ocuparea a 11% din teritoriul R. Moldova de către Rusia, de prezența trupelor ruse de ocupație dislocate în Transnistria, că Chișinăul cedează „pas cu pas” suveranitatea R. Moldova în favoarea Rusiei și Transnistriei (vezi decizia Chișinăului de a extinde dreptul de circulație cu numere transnistrene în Ucraina pentru șoferii din Transnistria) mă întreb: Cine totuși face politica externă a Moldovei: Maia Sandu sau Martin Zieg, consilierul ei german?”, s-a întrebat retoric ambasadorul cu experiență în cadrul OSCE.

Cei vizați în postarea lui Mihai Gribincea de pe Facebook nu au comentat deocamdată aceste acuzații.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md