Moldova se află în top 5 țări din lume după volumul exporturilor de nuci. Care sunt provocările acestui sector

BeFunky-collage

Republica Moldova se află pe locul 5 în lista celor mai mari exportatori de nuci, iar în 2020, volumul exporturilor a fost de 12,7 mii de tone. 79 % din exporturile de nuci sunt orientate spre țările UE, iar principalele state importatoare sunt Franța, Germania, Olanda, România și Austria. Nucicultorii cred că volumul exporturilor ar putea crește și mai mult, de la 120 de milioane de dolari, în prezent, până la 200 de milioane. 

„Astăzi, cea mai mare oportunitate care există pentru sectorul acesta este faptul că noi suntem în proximitatea geografică a celei mai mari zone importatoare de nuci din lume, care este Uniunea Europeană, cu aproape 40 % din importurile totale din lume. Noi suntem la hotarul UE, cu relații privilegiate, cu Acord de Asociere. Ne bucurăm deja de o relație bună în colaborarea cu importatorii europeni, ei au încredere în procesatorii noștri. În linii mari, s-a creat o colaborare foarte strânsă și aceasta este, de fapt, garanția faptului că acei care fac investiții în domeniu sunt asigurați”, a declarat președintele Asociației Nucicultorilor, Oleg Tîrsînă. 

În Republica Moldova sunt plantate circa 20 000 de hectare de livezi de nuc, dintre care 15 000 de hectare, adică 75 %, sunt soiuri vechi. Potrivit specialiștilor, aceste livezi au nevoie de modernizare pentru a oferi un randament dublu și o roadă de calitate mai bună.

Potrivit specialiștilor, 30-35 % din producția exportată de nuci provine din plantații, iar restul vine din fâșiile de aliniament. Din acest motiv, o altă recomandare este producerea nucilor în plantații comerciale, așa cum se întâmplă în țările care au un sector nucifer dezvoltat. Acest lucru necesită investiții importante, iar linia de creditare a Proiectului Băncii Europene de Investiții, Livada Moldovei, este una opțiunile de finanțare. Potrivit consultantului în comunicare al proiectului, Iurie Vîrlan, de la lansarea liniei de creditare în 2016 și până în prezent, 15 producători și procesatori de nuci, migdale și alune au beneficiat de aceste credite cu suma totală a proiectelor investiționale în valoare de 8,7 milioane de euro. 

Livada Moldovei este o linie de creditare oferită de către Banca Europeană de Investiții, care a devenit operațională în 2016. Prin intermediul acesteia sunt puse la dispoziție creditele destinate investițiilor în sectorul horticol. Până în prezent, în cadrul liniei de creditare Livada Moldovei au fost finanțate 264 de proiecte investiționale, fiind alocată suma de 57,3 milioane de euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente