Mai ții minte conceptul de „clacă”? Participă și tu la una în satul de baștină al lui Zaharia Cușnir

clacă
Foto: zaharia.md

Dacă ai adunat câțiva ani buni în palmaresul vieții, cu siguranță îți este cunoscut cuvântul clacă, iar dacă nu, îți spunem pe scurt că este vorba despre o muncă colectivă pe care o făceau pe timpuri sătenii pentru a se ajuta unii pe alții. O clacă adesea era însoțită de mici petreceri, de glume, de povestiri și de alte activități de divertisment din această categorie. Scopul acestui articol nu este de fapt să-ți explicăm ce o e clacă, ci să te anunțăm că poți participa la una.

Așadar, se organizează o clacă în satul Roșietici din raionul Florești, localitatea de baștină a lui Zaharia Cușnir, la care poți participa și tu. De ce și pentru ce? Îți spunem, la fel, foarte pe scurt: în 2016, un tânăr a descoperit în podul casei abandonate a lui Zaharia Cușnir peste 4 000 de negative care cuprind viața Moldovei în anii ’50-’60, un timp care se considera mort pentru istoria fotografiei din Moldova sovietică. Tânărul care a descoperit colecția este Victor Gălușcă, pe atunci student la AMTAP. Același tânăr și-a propus să organizeze o expoziție fotografică în satul lui Zaharia Cușnir, dar din cauza ploilor abundente, în tot satul a crescut buruiană și spini, iar pentru a reuși să transforme locul în unul favorabil pentru o expoziție, a decis să organizeze o clacă.

Claca este preconizată pentru zilele de 3-5 septembrie. Mai multe detalii despre aceasta poți afla AICI!

Iar dacă vrei să afli istoria lui Zaharia Cușnir pe lung și modul în care au fost descoperite lucrările acestuia, îți sugerăm să citești acest articol realizat de echipa #diez.

Dacă nu îți este cunoscut conceptul de clacă, vezi câteva imagini de la o clacă organizată de locuitorii satului Selemet în anul 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente