VIDEO // Prim-miniștrii Moldovei și Ucrainei au semnat un acord pentru a facilita investițiile și regimul comercial între cele două state

Crina Dumitriu
30/08/2021

Prim-miniștrii Republicii Moldova și a Ucrainei, Natalia Gavriliță și Denys Shmyhal au semnat, la Chișinău, Protocolul cu privire la amendarea Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei. Documentul urmează să faciliteze investițiile și regimul comercial între cele două state. 

„Acest protocol reconfirmă voința celor două țări de a contribui reciproc la dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale. Documentul va facilita investițiile și va încuraja mediul de afaceri să valorifice pe deplin regimul comercial existent cu UE”, a declarat Natalia Gavrilița. Ea a precizat că „în practică, producătorii autohtoni vor putea importa materii prime și componente originare din Ucraina pentru a le prelucra în Republica Moldova, iar ulterior le vor exporta produsul final în statele membre UE, însoțindu-l de certificatele de origine moldovenească fără taxă sau cu taxa vamală redusă, conform regimului preferențial existent”.

Cei doi premierii au discutat despre construcția podului peste Nistru în regiunea localităților Cosăuți și Iampoli. 

Denys Shmyhal a spus că anul 2021 este unul extrem de intens în ce privește politica externă pentru Ucraina și Republica Moldova și că vizita la Chișinău va fi un următor pas spre relansarea cooperării dintre cele două state, după alegerile parlamentare anticipate. „Rezultatele acestor alegeri au demonstrat clar aspirațiile de integrare europeană ale cetățenilor moldoveni. Vom continua dialogul care ne va apropia de scopul nostru strategic. Trecerea la acest regim permite combinarea acordurilor naționale cu cel din UE într-un singur sistem, unim regimurile de comert, cu cel european. Un an în urmă am făcut acest lucru cu Georgia. Acum Ucraina are astefel de sisteme cu toate țările UE și cu alte cateva țări care nu sunt membre. Acest protocol este un pas suplimentar pentru țările din grupul trio (moldova, Georgia și Ucraina) pentru a ieși din spatiul CSI și a trece la regmul UE”, a declarat premierul Ucrainei Denys Shmyhal. 

Premierul Ucrainei s-a aflat la Chișinău pe 27 august, cu ocazia participării al festivitățile dedicate Zilei Independeței. 

Crina Dumitriu
30/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii