Primarul de Chişinău atacă din nou guvernarea: „Aceasta nu e luptă cu pandemia, dar cu propriul popor”

Julieta Saviţchi
30/08/2021

Primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban a atac din nou Ministerul Sănătăţii, acuzându-l de incompetenţă în combaterea pandemiei de Covid-19, după ce a criticat decizia autorităţilor centrale care obligă cadrele didactice să se testeze din cont propriu dacă refuză să se vaccineze. Totodată, edilul a declarat că este gata să se împărtăşească cu experienţa pe care o are în combaterea pandemiei.

Ion Ceban a comunicat că municipalitatea a elaborat un planul de răspuns și control al sistemului de sănătate din municipiul Chișinău la infecția de coronavirus de tip nou şi a sugerat Ministerului Sănătăţii că poate fi preluat. Edilul mai susţine că documentul elaborat de municipalitate este unul „cu pași și cu răspunsuri concrete în prevenirea și eliminarea riscurilor de îmbolnăvire”, fundamentat și ghidat de criteriile OMS . „Acest plan strategic poate fi preluat ca bază la nivel național de către Ministerul Sănătății. Suntem gata să împărtășim experiența și să vedem cum putem acționa împreună, doar că e nevoie de comunicare care nu a existat până în prezent”, a argumentat Ion Ceban.

Şeful administraţiei locale din Chişinău nu a ezitat să acuze Ministerul Sănătăţii de inactivitate în combatzerea pandemiei de Covid-19. „Statisticile referitor la cazurile Covid nu sunt îmbucurătoare, iar în curând e posibil ca la Centrul COVID de la Moldexpo să nu mai fie paturi libere, acolo fiind internați pacienți din toată țară. Dacă îi ascultam pe cei de la Ministerul Sănătăţii, urma să închidem Centrul Covid. Am reproșat atunci! Astăzi, suntem gata să facem față, iar medicii pregătiți atât aici, cât și în toate instituțiile medicale din Chișinău. Ce a făcut ministerul și Guvernul de la începutul pandemiei și în ultima perioadă? Ne amenințați cu proteste și chemați oamenii la „covor”? Asta nu e luptă cu pandemia, dar cu propriul popor!”, a declarat edilul Capitalei.

Totodată, Ion Ceban şi-a reiterat meritele în lupta cu pademia, „În Chișinău sunt cele mai multe spitale strategice, centre și puncte de vaccinare create de municipalitate, cei mai buni și calificați medici, cel mai performant echipament în care am investit enorm anul trecut. Este incorect de a nu lua în calcul opinia noastră și a nu putea fi racordate deciziile luate la nivel central. Oamenii au nevoie de acțiuni gândite în care să se regăsească fiecare. Vaccinarea nu trebuie doar cerută de la oameni, dar promovată și trebuie de explicat de ce este nevoie. În acest sens am efectuat ample campanii de informare dar și maratoane de vaccinare. Primăria Chișinău a cheltuit circa 130 de milioane de lei pentru gestionarea situației, pentru crearea secțiilor covid, dotarea spitalelor, echiparea medicilor și asigurarea cu toate cele necesare. Am oferit premii medicilor. Am implicat parteneri, donatori și voluntari fiind donate alte diverse echipamente medicale necesare”, a spus Ceban.


 

Julieta Saviţchi
30/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii