AUR și socialistul Ion Ceban critică împreună măsurile pe care Ministerul Sănătății vrea să le ia în privința profesorilor nevaccinați

Mădălin Necșuțu
30/08/2021
Liderul AUR, George Simion (stânga) împreună cu liderul AUR Moldova, Vlad Bilețchi (dreapta)

Alianța pentru Uniurea Românilor (AUR) și primarul socialist, Ion Ceban, sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește criticile aduse autorităților sanitare din Republica Moldova cu privire la introducerea testării repetate a profesorilor care refuză vaccinarea anti-COVID-19, în contextul creșterii semnificative a numărul de infectări cu coronavirus din ultimele săptămâni în Republica Moldova.

„Este vorba despre decizia care obligă cadrele didactice, dar și alți funcționari de stat, sau care activează în sectorul bugetar, sau fiind plătiți din bani publici, dacă nu sunt vaccinați sau dacă nu se vor vaccina, să efectueze un test la COVID-19 din cont propriu”, a declarat luni într-o conferință de presă, Vlad Bilețchi.

AUR solicită autorităților să anuleze decizia privind vaccinarea profesorilor, iar în caz contrar, formațiunea se va adresa instanței de judecată, instituției Avocatului Poporului și la Curtea Constituțională.

Este pentru prima dată când AUR iese public în Republica Moldova cu aceleași teme pe care le ventilează în Republica Moldova privind vaccinarea anti-COVID-19. În campania pentru parlamentarele din 11 iulie, AUR a pozat într-un partid pro-european, nu într-unul „anti-mască”, așa cum o face în România, acolo unde crește în sondaje pe astfel de mesaje populiste.

Pe de altă parte, primarul socialist al Chișinăului, Ion Ceban, a scris duminică pe pagina sa de Facebook că măsura de testare a profesorilor în cazul refuzului de a se vaccina „încalcă drepturile personale la libera alegere și la muncă” și a venit cu o serie de mesaje populiste la adresa actualei guvernări care încearcă să lupte cu numărul gapolant de înmulțire a cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova.

„Și da, dacă veți primi mustrări, sancțiuni și tot felul de presiuni, îi puteți da în judecată și veți câștiga. Cât privește profesorii și personalul auxiliar din municipiul Chișinău, se întorc la muncă din 1 septembrie. Dacă ministerul și guvernul așa doresc și sunt în incapacitate de a face ceva, profesorii din Chișinău vor fi testați la necesitate gratuit, iar pentru acest lucru am dispus alocarea a 3 milioane de lei”, a scris socialistul Ion Ceban, cel care a declarat război deschis Ministerul Sănătății prin ultimele sale postări în privința măsurilor anti-COVID-19.

Mădălin Necșuțu
30/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii