image
Sursa foto: Profimedia

Milioane de pești au murit prin asfixiere din cauza nitraților într-o populară lagună din Spania

Zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă formând un lanţ uman pe ţărmul Mar Menor, o lagună cu apă sărată din Murcia, în sud-estul Spaniei, unde tone de peşte au murit din cauza poluării cu nitraţi folosiţi în agricultură, relatează AFP, preluată de Agerpres. Imaginile cu peştii morţi ca urmare a lipsei de oxigen cauzate de această poluare au apărut în toată presa spaniolă şi au traumatizat opinia publică.

De-a lungul plajei din Los Alcazares, care se întinde pe şase kilometri de-a lungul ţărmului lagunei, care are în total o lungime de 73 km, s-a format un lanț uriaş de oameni ţinându-se de mână. Localnicilor li s-au alăturat și turiştii, mulţi îmbrăcaţi pentru plajă.

Organizatorii au estimat numărul participanţilor la 70.000.

„A fost o demonstraţie de doliu pentru moartea animalelor, am vrut ca oamenii să le ceară într-un fel sau altul iertare pentru barbaria la care i-am supus” , a declarat unul din organizatori. „De zile întregi asistăm la moartea a milioane şi milioane de peşti”, a adăugat el.

Mulţi participanţi erau în negru, în timp ce alţii afişau pancarte pe care scria „SOS Mar Menor”.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, principala cauză a lipsei de oxigen este deversarea în lagună a sute de tone de nitraţi folosiţi ca îngrăşăminte pentru agricultura intensivă, care favorizează dezvoltarea algelor ce sufocă ecosistemul acvatic, fenomen numit eutrofizare, notează Digi24.

Luni, în a şaptea zi a dezastrului ecologic, oficialii regionali informau că au fost strânse între 4,5 şi 5 tone de peşte, dar sâmbătă cantitatea de peşte şi alge marine colectate a fost de 15 tone. „Cele 15 tone de peşti morţi şi biomasă (scoase de pe ţărm) arată că acesta este cu adevărat un dezastru ecologic şi o urgenţă. Avem nevoie de ajutor imediat pentru ecosistem”, a scris pe Twitter primarul oraşului Cartagena, Noelia Arroyo.

Ministrul de resort, socialista Teresa Ribera, care a vizitat laguna miercuri, a acuzat guvernul regional, condus de Partidul Popular (de dreapta), că a închis ochii la practicile agricole ilegale din câmpia Cartagena, o zonă extinsă unde se practică agricultura intensivă. Organizaţiile de fermieri susţin însă că respectă cu stricteţe legislaţia de mediu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: