Profesorii nevaccinați din Chișinău vor fi testați gratuit la Covid. Autoritățile alocă 3 milioane de lei în acest sens: Ei nu au salarii ca miniștrii

Profesorii din Chișinău vor fi testați la necesitate gratuit, iar pentru acest lucru autoritățile municipale alocă 3 milioane de lei. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei Ion Ceban, care afirmă că „salariul acestor persoane este de zeci de ori mai mic decât al unui ministru, deputat sau prim-ministru”.

Foto: UNIMEDIA

„Eu sunt adeptul vaccinării și am promovat acest lucru foarte mult nu doar prin vorbe, dar și prin crearea condițiilor în acest sens. Noi am făcut tot posibilul ca cetățenii să se vaccineze.

Ce ați făcut dumneavoastră în acest scop ca să cereți, înafară de a pune pe umerii directorilor de instituții să-i persecute pe angajații care nu s-au vaccinat?

Și deoarece statul nu doar că și-a bătut joc de profesori și angajații din școli, în ai impune să se testeze din banii proprii, s-a arătat neputiincios „IMPOTENT” în a veni cu ajutor pentru cei care sunt în prima linie din prima zi de pandemie, profesorii alături de medici.

Și azi cu mare regret spun că mi-e milă de profesorii din țară și îmi pare rău că nu vă pot ajuta și cred că în continuare vi se încalcă drepturile personale la libera alegere și la muncă. Și da, dacă veți primi mustrări, sancțiuni și tot felul de presiuni, îi puteți da în judecată și veți câștiga.

Cât privește profesorii și personalul auxiliar din municipiul Chișinău, se întorc la muncă din 1 septembrie.

Dacă ministerul și guvernul așa doresc și sunt în incapacitate de a face ceva, profesorii din Chișinău vor fi testați la necesitate gratuit, iar pentru acest lucru am dispus alocarea a 3 milioane de lei.

Am solicitat ca Direcțiile sănătate și Asistență socială să organizeze tot procesul și să pregătească toate informațiile. Repet, salariul acestor persoane este de zeci de ori mai mic decât al unui ministru, deputat sau prim-ministru. Noi suntem prea săraci să pierdem oamenii care muncesc. Municipalitatea a făcut tot posibilul ca angajații din domeniul educațional să fie vaccinat. Cei care nu s-au vaccinat, nu văd cum îi convingem sau îi impunem. Dar ce fac cei cu un salariu de 1600 de lei, 1500 de lei, suntem gata să rămânem fără bucătari pe care îi căutăm, fără pesonalul care muncește pentru bani mărunți? Majorați salariile acestor persoane, după care să cereți. Nu-i sărăciți mai tare prin așa decizii, ei nu au salariul dumneavoastră. Faceți acel mare sacrificiu, până la capăt, pentru oameni, nu pentru verișoare.

Am fost speriat că voi răspunde de faptul dacă va crește numărul de îmbolnăviri. Nu mă speriați, vă rog mult.

Da, municipalitatea va face și testarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar la necesitate, doar pentru ca elevii să continue activitatea.

Și dacă nouă nu ne răspundeți la telefoane și scrisori, solicitări, rog mult să răspundeți părinților care vă întreabă disperați despre care totuși sunt modelele și metodele după care se va desfășura anul școlar”, a declarat Ion Ceban.

Anterior Ion Ceban a declarat că hotărârea CNESP care obligă profesorii nevaccinați să facă teste la Covid, la fiecare 14 zile din bani proprii, este nulă, ceea ce a stârnit un val de critici.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a venit cu o reacție. Aceasta a spus că deciziile Comisiei nu pot fi anulate de nicio primărie și nici să le declare nule și a reiterat poziția anterioară precum că „solicitarea testului la Covid-19 a personalului nevaccinat este dictată de intenția de a menține activitatea educațională cu prezență fizică atât cât situația epidemiologică o permite”.

Și deputatul PAS, Radu Marian, a venit a reacționat, după ce primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că toți angajații instituțiilor de învățământ nevacinați din capitală vor fi scutiți de testele la Covid la fiecare 14 zile. Într-o postare pe pagina sa Facebook, parlamentarul spune că primarul „își bate joc de eforturile autorităților de a impulsiona vaccinarea gratuită în rândul cadrelor didactice și de a relua în siguranță procesul de învățământ”.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a criticat dur autoritățile centrale, după organizarea evenimentelor ieri în PMAN, cu ocazia Zilei Independenței. Acesta spune că a fost invitat, dar nu a mers. „Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost de ordinului teatrului absurdului. Nunta lui Chicu înmulțit la o sută”.


Pub