Principală  —  IMPORTANTE   —   Ion Ceban: „Vom aloca trei…

Ion Ceban: „Vom aloca trei milioane de lei din fondul municipal pentru Covid, pentru testarea profesorilor din Chișinău”

ceban/nemerenco

Edilul capitalei, Ion Ceban, anunță că a dispus alocarea a trei milioane din fondul municipal pentru testarea profesorilor care nu s-au vaccinat anti-Covid. Decizia vine după schimbul de replici dintre primarul Chișinăului și ministra Sănătății, cu privire la decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), prin care cadrele didactice nevaccinate, sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19, la fiecare 14 zile, din cont propriu.

După ce ieri, Ceban declara că decizia CNESP, prin care cadrele didactice sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19, la fiecare 14 zile, din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău, astăzi, primarul Chișinăului anunță că municipalitatea va aloca resurse financiare pentru procurarea testelor.

„Astăzi am dispus alocarea a trei milioane de lei din fondul municipal pentru covid pentru identificarea soluțiilor de procurare a testelor, în caz de necesitate”, a specificat Ceban.

Ion Ceban reiterează că decizia Comisiei Naționale rămâne a fi nulă pe teritoriul municipiului Chișinău.

De cealaltă parte, ieri, Ala Nemerenco, ministra Sănătății, a subliniat că „deciziile CNESP pot fi anulate doar de către CNESP și nicio primărie sau chiar CNESP local nu le poate declara nule”.

Tot ieri, Nemerenco califica binevenită intenția municipalității de a finanța testarea profesorilor.

„Primăriile, în calitatea lor de fondatori ale instituțiilor de învățământ, ar putea să găsească modalități de a organiza și finanța aceste testări. Exact așa ar putea proceda și Sindicatele, dar nu să genereze conflicte și să dezbine oamenii când de fapt este vorba despre o regulă epidemiologică simplă care vine să stopeze transmiterea virusului, să asigure protecția copiilor, a profesorilor, dar și să salveze viața multora”.

„Cei care vor anula deciziile CNESP își vor asuma totalmente responsabilitatea pentru situația epidemiologică în școli, revenirea școlilor la instruire on-line și pentru sănătatea copiilor și pedagogilor”, a mai punctat ministra Sănătății.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educational în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.

Cât privește discuțiile care au apărut în spațiul public privind testarea la COVID-19 din cont propriu a personalului didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, se întreabă de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate în contextul în care „plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat”.

„Există foarte multe discuții, comentarii în spațiul public și critici de ce ar trebui ca testele COVID-19 să fie plătite din buzunar. Întrebarea noastră este – de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate? Plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat. Protecția maximă la moment o asigură vaccinarea. Este desigur alegerea fiecăruia să facă acest vaccin sau să nu-l facă, dar trebuie să ne asumăm și niște riscuri și cheltuieli. Statul nu poate să întrețină toate spitalele din aceste bugete, să întrețină absolut toate măsurile de profilaxie, salvarea vieților și în același timp, doar a unor categorii care nu doresc să participe în acest proces unic, care se desfășoară în țară. Hai să întrebăm și alți cetățeni dacă sunt de acord să plătească aceste teste. Este o discuție care ar putea să urmeze”, a declarat Nemerenco.

Și membrii Federației Sindicale a Educației și Științei s-au arătat nemulțumiți față de noile reguli introduse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în legătură cu desfășurarea procesului educațional din R. Moldova. Aceștia au făcut apel către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și către reprezentanții Guvernului să vină cu precizări referitor la măsurile adoptate. În context, membrii Federației Sindicale a Educației și Științei au declarat că angajații din sistemul educațional își exprimă „nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele COVID”.