Polonia este al șaselea stat care va vaccina cu a treia doză anti-COVID persoanele cu sistem imunitar slăbit

pfizer-vaccin-guvernul-romaniei
Foto: europafm.ro

Polonia va începe de la 1 septembrie administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele care au sistemul imunitar slăbit, a anunţat, vineri, ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski.

Cu circa 200 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, Polonia are în prezent o situaţie relativ bună comparativ cu numărul îmbolnăvirilor din valul trei al pandemiei, dar se pregăteşte pentru valul patru în timp ce varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului contribuie deja la o creştere a numărului noilor cazuri.

„(Consiliul Medical) acceptă administrarea unei a treia doze pentru persoanele cu imunitate redusă”, a declarat ministrul polonez, precizând că această nouă campanie de vaccinare începe de la 1 septembrie, conform AGERPRES și Digi24.

Ţară cu circa 38 de milioane de locuitori, Polonia a vaccinat anti-COVID-19 cu schema completă 18,6 milioane de persoane, dar în cursul verii a scăzut numărul celor care au venit să se imunizeze.

Nu există în prezent un consens ştiinţific în rândul cercetărilor şi organismelor medicale internaţionale cu privire la necesitatea unei doze de consolidare de vaccin anti-COVID-19, dar mai multe state – printre care SUA, Israel, Germania, Franţa, Austria – au autorizat deja administrarea acestei a treia doze în cazul persoanelor vârstnice şi al celor cu sisteme imunitare slăbite.

Principala agenţie sanitară federală din SUA, Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), a anunţat, marţi, că eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna administrate conform schemei actuale cu două doze a scăzut de la 91 % la 66 % de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, această concluzie rezultând în urma unui studiu realizat pe mii de angajaţi din centre de îngrijire şi spitale din şase state ale SUA.

CDC menţionează că scăderea eficacităţii celor două vaccinuri poate fi nu doar efectul variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, ci şi al scăderii în timp a nivelului protecţiei, acesta din urmă fiind şi motivul lansării campaniei de vaccinare cu a treia doză.

În schimb, OMS nu consideră că este necesară efectuarea unei a treia doze, adăugând că mai întâi trebuie ca toate persoanele vulnerabile din lume să fie complet vaccinate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente