Primarul de Chişinău, la cuţite cu noua guvernare: Susţine cadrele didactice care refuză să se vaccineze de Covid-19 şi promite că le va achita testarea din contul municipalităţii

Julieta Saviţchi
29/08/2021

Primarul de Chişinău, Ion Ceban, susţine că municipalitatea nu se va conforma deciziei Comisiei Naţionale Sănătate Publică (CNESP), care obligă cadrele didactice şi angajaţii auxiliari din istituţiile de învăţământ să se testeze din cont propriu dacă refuză să se vaccineze contra coronavirusului de tip nou. Edilul i-a îndrumat pe angajaţii sistemului de educaţie din Chişinău să acţioneze guvernarea în judecată şi a anunţat că a dispus alocarea a trei milioane de lei din bugetul local pentru testarea celor care nu vor să se vaccineze.

„Am văzut declarațiile precum că primăria trebuie să îndeplinească în tocmai deciziile Comisiei Naționale și că nu are dreptul altfel. Vreau să precizez ce spune legislația și tare sfătui pe toți să se informeze. CESP Chișinău în ședința din 25 august a luat act de prevederile CNESP, iar la precizările pe care le-am solicitat, nu ați răspuns, nicicum. Totodata, conform împuternicirilor delegate comisiilor teritoriale, CESP Chișinău poate decide asupra și a altor măsuri de sanitare publică, în funcție de indicatorii epidemiologici”, a declarat duminică Ion Ceban, într-o adresare video către chişinăueni.

Edilul a precizat că optează pentru vaccinare şi că membrii familiei sale sunt vaccinaţi, dar respectă libera opţiune a cetăţenilor. Totodată, primarul Capitalei susţine că sunt numeroase cazurile de infectare cu Covid-19 din rândurile celor vaccinaţi, printre aceştia fiind şi pacienţi în stare critică.

Totodată, Ion Ceban a acuzat guvernarea că nu a făcut nimic pentru a ţine sub control pandemia şi şi-a atribuit meritele în partea ce ţine de pregătirea şi dotarea instituţiilor sanitare din Chişinău în lupta cu coronavirusul de tip nou. O altă acuzaţie adusă guvernării de către primar este că aceasta ar face lobby în interesul laboratoarelor private.

Edilul a mai declarat în adresarea sa către chişinăueni că a fost ameninţat de reprezentanţi ai guvernării că va fi dat pe mâinile celor de la Centrul Naţional Anticorupţie. „Au tot continuat mesajele că vom fi sperați și amenințați cu CNA și vom fi pedepsiți. Vreau să transmit celor de la guvernare, că într-un stat de drept, mai nou, în care conducerea CNA este aleasă de majoritatea parlamentară și de cei care sunt la putere, ar putea corect această instituție să analizeze activitatea guvernării și nu ar persecuta pe cei muritor de ale de noi? Am transmit unui deputat în privat, care mi-a scris mai multe lucruri, să le spună colegilor să înceteze să îmi dea mesaje de acest gen. Am rugat colegii să fie cât se poate de corecți și transparenți și absolut toate informațiile să fie făcute public”, a spus Ion Ceban

Amintim că, ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, a declarat la începutul săptămânii curente că angajaţii din educaţie care au refuzat să se vaccineze vor fi să obligaţi să-şi facă, din cont propriu, un test la Covid-19 o dată la 14 zile, iar o alternativă la test, pentru o anumită perioadă, ar putea fi şi un certificat medical că angajatul a fost infectat cu coronavirusul de tip nou, dar s-a tratat.

Ala Nemerenco a precizat că se urmăreşte scopul ca cel puţin 95 la sută din profesori şi personalul auxiliarr din instituţiile de învăţământ să fie vaccinat anti-Covid.

Ministra şi-a argumentat decizia prin faptul că rata de contagiozitate a crescut de la 0,75 la 1,25 timp de șapte zile. Aceasta înseamnă că tot mai multe persoane se infectează cu noul coronavirus, iar numărul de infectați care fac forme grave și extrem de grave, în proporţie de 98 la sută sunt din rândul celor nevaccinaţi. 

Rata vaccinării profesorilor din Chişinău este de peste 75 la sută, însă media pe ţară este cu mult mai scăzută.

 

Julieta Saviţchi
29/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii