Principală  —  IMPORTANTE   —   Vladimir Putin, mesaj de felicitare…

Vladimir Putin, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Independenței: „Stimată Maia Grigorevna …”

putin_felicitasion

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a felicitat-o pe Maia Sandu cu ocazia aniversării a 30 de ani de independență a R. Moldova. Liderul de la Kremlin i-a urat Maiei Sandu mult succes și și-a exprimat încrederea spre un dialog bilateral constructiv și cooperare în mai multe domenii.

„Stimată Maia Grigorevna, vă transmit sincere felicitări cu prilejul aniversării a 30 de ani de independență a R. Moldova. De secole întregi, popoarele țărilor noastre sunt legate prin prietenie și respect reciproc. Sunt sigur că, prin eforturi comune, am putea asigura o dezvoltare constructivă a dialogului bilateral și a cooperării în mai multe direcții. Acest lucru, fără îndoială, corespunde intereselor cetățenilor Federației Ruse și cetățenilor R. Moldova și se orientează spre consolidarea stabilității și securității regionale. Vă doresc, Maia Grigorevna, multă sănătate și succes, iar conaționalilor Dvs – fericire și bunăstare”, se arată în mesajul semnat de Vladimir Putin, publicat pe pagina Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

Mesajul de felicitare semnat de Vladimir Putin

La 27 august, 1991, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi-a declarat independenţa faţă de URSS şi a devenit Republica Moldova. De atunci, relațiile dintre R. Moldova și Federația Rusă au fost marcate de mai multe tensiuni. În 1992, a izbucnit conflictul armat de pe Nistru. Conflictul nu a fost soluționat nici după 29 de ani, iar Rusia nu și-a retras trupele militare din stânga Nistrului.

La 27 august 2021, R. Moldova a sărbătorit 30 de ani de independență. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, i-a invitat la ceremonie pe omologul său de la București, Klaus Iohannis, dar și pe șefii de stat din Polonia, Andrzej Duda, și Ucraina, Volodimir Zelenski.

R. Moldova şi-a proclamat independenţa pe 27 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Este una dintre cele nouă foste republici sovietice care s-au desprins de Moscova, capitala Rusiei, după lovitura de stat eşuată din 21 august 1991, când comuniştii au încercat să îl înlăture de la putere pe preşedintele de atunci, Mihail Gorbaciov.

În centrul Chişinăului atunci a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar Parlamentul, reunit în şedinţă extraordinară, a adoptat „Declaraţia de Independenţă”, drapelul tricolor și imnul de stat.

În 1992, noul stat a devenit membru al ONU, iar patru ani mai târziu, a devenit membru al Consiliului Europei.

CITEȘTE ȘI: