Principală  —  IMPORTANTE   —   Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița,…

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, și prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, au semnat amendarea Acordului privind comerțul de liber schimb. Prevederi

Producătorii din R. Moldova vor putea importa materii prime și componente originare din Ucraina pentru a le prelucra în R. Moldova, iar ulterior vor exporta produsul final în statele membre UE, însoțindu-l de certificatele de origine moldovenească fără taxă sau cu taxa vamală redusă, conform regimului preferențial existent. Prevederile au fost anunțațe după întrevederea dintre prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița și omologul său ucrainean, Denis Shmyhal.

Natalia Gavrilița și Denys Shmyhal au semnat Protocolul cu privire la amendarea Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul R. Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei. Potrivit șefei Executivului de la Chișinău, acest fapt va permite aplicarea regulilor de origine europene în comerțul bilateral.

„Acest protocol reconfirmă voința celor două țări de a contribui reciproc la dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale. Documentul va facilita investițiile și va încuraja mediul de afaceri să valorifice pe deplin regimul comercial existent cu UE”, a menționat Gavrilița.

Potrivit premierului ucrainean, amendamentele respective prevăd ca în comerțul dintre Ucraina și R.Moldova se vor aplica regulile paneuropene și mediteraniene privind transportarea mărfurilor.

Aceasta este o modificare semnificativă în relațiile comerciale. Trecerea la acest regim permite combinarea acordurilor de asociere cu UE într-un singur sistem. Acum un an am semnat acest acord cu Georgia, iar acum unim regimurile de comerț a tuturor statelor din cadrul „Trio asociat” între ele și UE. Sistemul menționat de cumulare permite desfășurarea comerțului într-un regim, conform căruia componentele produselor fabricate trece prin acest sistem a tuturor statelor. Ucraina aplică un astfel de regim în raport cu toate țările UE, dar și Norvegia, Elveția, Islanda, Lichtenstein, Israel, Georgia. Acum, la acest sistem pentru Ucraina aderă și R.Moldova. Totodată, acest protocol este un pas suplimentar al statelor „Trio asociat” pentru ieșirea din relațiile comerciale din cadrul CSI și trecerea la o economie de model UE”, a specificat Shmyhal.

Astfel, producătorii autohtoni din R. Moldova vor putea importa materii prime și componente originare din Ucraina pentru a le prelucra în R. Moldova, iar ulterior, vor exporta produsul final în statele membre UE, însoțindu-l de certificatele de origine moldovenească fără taxă sau cu taxa vamală redusă, conform regimului preferențial existent.

Totodată, în cadrul întâlnirii de astăzi a fost abordat și subiectul privind liberalizarea transportului rutier și aerian care prevede eliminarea autorizațiilor pentru transportul rutier de marfă.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, se află în vizită la Chișinău în contextul în care vineri, 27 august, R. Moldova a celebrat 30 de ani de la proclamarea independenței.