Circumcizia: ce beneficii are și cum îți afectează viața sexuală

Cu o istorie milenară, circumcizia este procedura prin care trec sute de milioane de băieți și bărbați din întreaga lume. Motivele sunt diverse: dogmele religioase, tradițiile de familie sau indicații medicale. Diverse sunt și opiniile față de această procedură. Deși nu există dovezi că circumcizia ar afecta sănătatea bărbaților, de cele multe ori problema constă în faptul că aceasta nu este propria lor alegere, fiind efectuată încă din primele luni de viață.

Tradiție și igienă intimă

Circumcizia reprezintă înlăturarea chirurgicală a prepuțului – pliul de piele ce acoperă vârful penisului (glandul). Procedura are o istorie îndelungată și își are originile din practicile tradiționale și religioase.

Se estimează că aproximativ 37% dintre bărbații din întreaga lume sunt circumciși. Mai mult de jumătate dintre aceștia au trecut prin intervenție din motive religioase sau culturale. Circumcizia este o practică obligatorie pentru bărbații ce împărtășesc credința islamică și iudaismul, astfel încât cea mai mare rată de bărbați circumciși (mai mult de 60%) provin țările islamice sau iudaice. În Afganistan, Azerbaijan, Iran, Irak, Israel și în majoritatea statelor africane musulmane, rata bărbaților circumciși depășește 90 la sută.

O rată mare a bărbaților circumciși este și în SUA, mai mult de 71%. Circumcizia bebelușilor din primele zile de viață a devenit o practică obișnuită în Statele Unite de mai bine de un secol, motivele fiind legate de respectarea igienei intime și tradiției de familie. Aceleași motive determină și numărul mare de bărbați circumciși în Coreea de Sud – 77 la sută. Cea mai mică rată de bărbați circumciși este în țările europene și din America Latină, mai puțin de 10%. În țara noastră, mai puțin de 1% dintre bărbați au trecut prin această procedură.

Indicații medicale și beneficii

Circumcizia poate fi făcută nu doar din motive religioase, ci și la indicațiile medicale. „Circumcizia este o metodă sigură de profilaxie a infecțiilor cronice, indicațiile medicale pentru efectuarea intervenției fiind inflamațiile la nivelul prepuțului”, afirmă medicul androlog-urolog Ghenadie Tricolici. Alte afecțiune în cazul cărora este recomandată circumcizia este balonopostita (inflamația la nivelul prepuțului și vârfului penisului) și fimoza (afecțiune ce apare atunci când prepuțul se îngustează și nu permite decalotarea penisului). 

Medicul Ghenadie Tricolici spune că circumcizia are un șir de beneficii pentru sănătatea bărbaților. Pe lângă schimbarea aspectului vizual al penisului, circumcizia ușurează igiena zilnică a bărbaților și reduce riscul infecțiilor bacteriene ce se pot dezvolta în cuta de piele ce acoperă glandul penisului. De asemenea, potrivit unor studii, circumcizia ar putea reduce riscul dezvoltării cancerului penian.

Un alt beneficiu al circumciziei este prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. „Bărbații circumciși au șanse foarte mici de a transmite partenerelor sale Virusul Papiloma Uman (HPV) care poate duce la apariția cancerului de col uterin”, afirmă Ghenadie Tricolici. Circumcizia reduce și riscul infectării cu herpes, sifilis, gonoreea și infecția anaerobă, dar nu reduce riscul infecțiilor urinare. 

     Citește și: „15 mii de fete cu vârsta de 10 ani vor fi imunizate împotriva Virusului Papiloma Uman”

Circumcizia se efectuează de ce cele mai multe ori de medicul urolog, iar intervenția nu durează mai mult de o oră. Intervenția poate fi făcută la orice vârstă, dacă există indicații medicale sau bărbatul decide să o facă din motive personale. Riscuri în cazul operației există doar dacă aceasta nu a fost efectuată corect, pot apărea inflamații, iar  procesul de cicatrizare se prelungește. „Recuperarea după operație poate dura și mai mult de o lună. În această perioadă bărbații ar trebui să evite raporturile sexuale și erecția”, recomandă Ghenadie Tricolici.

Totuși, există și anumite situații când procedura nu este recomandată. „Contraindicațiile ar fi: un proces inflamator netratat, nivelul ridicat de glicemie în cazul diabetului zaharat, anumite afecțiuni grave, precum cancerul penian”, explică medicul. 

      Citește și: „SexEd pentru adulți. Bărbații tot pot face cancer mamar(și alte afecțiuni de care pot suferi doar ei)”

Cum îți influențează viața sexuală

Întrucât în urma circumciziei cea mai sensibilă parte a penisului rămâne dezgolită și în mare parte neprotejată, există riscul ca sensibilitatea în timpul actului sexual să scadă. „O parte din receptorii de pe glandul penisului se pot atrofia”, explică Ghenadie Tricolici. Medicul afirmă că, deoarece se reduce din sensibilitate, circumcizia se face și pentru a prelungi raportul sexual, în cazul ejaculării precoce. Circumcizia nu afectează potența sau dorința sexuală, totuși, prepuțul are un rol important în definirea senzațiilor și plăcerii în timpul sexului. 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.