fbpx

Va fi lovit vreodată Pământul de un asteroid? Răspunsul NASA

Cu toții am văzut măcar un film în care viața pe Pământ se sfârșește, după ce acesta este lovit de un asteroid uriaș. Un astfel de scenariu ne îngrozește, dar este el posibil? Dacă vom fi vreodată loviți de un asteroid, știm că am suferi consecințe dramatice. Practic, în funcție de dimensiunile sale, dar si de locul de pe planetă unde ar avea loc impactul riscăm chiar să dispărem definitiv ca specie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Experții din cadrul Agenției Spațiale Americane NASA au lansat săptămâna aceasta un videoclip informativ, la care a lucrat și omul de știință Kelly Fast , un expert în asteroizi care lucrează la apărarea planetară, potrivit playtech.ro.

Videoclipul are ca scop clarificarea acestei enigme care ne macină tuturor imaginația și, mai ales, ne îngrozește.

„Da, asteroizii au lovit Pământul de-a lungul istoriei sale și se va întâmpla din nou”, spune specialistul.

Dar nu intrați în panică, nu se întâmplă foarte des și suntem din ce în ce mai buni la depistarea și urmărirea potențialelor amenințări, mai susține acesta.

Oamenii ar trebui să aibă, deci, încredere în tehnologia și în capacitatea ei de a anticipa anumite evenimente de acest tip, care se bazează, de multe ori, pe calcule matematice și pe legi ale fizicii foarte precise.

Bucăți de stâncă spațială și praf pătrund în mod constant în atmosfera noastră, nu e ceva neobișnuit, mai spune expertul NASA.

Asteroizii care afectează suprafața Pământului sunt mult mai rari.

„Se întâmplă la scări de timp de la sute la mii până la milioane de ani”, a spus Fast.

Biroul de coordonare a apărării planetare a NASA a subliniat pe Twitter că nu există amenințări cunoscute cu privire la scenariul în care un asteroid lovește Pământul, în următoarea sută de ani.

Deci, probabilitatea de a prinde un astfel de eveniment în timpul vieții tale este una extrem de redusă.

Savanții s-au gândit cam care ar fi posibilitățile ca să putem scăpa de un astfel de pericol. Corpul ceresc ar trebui detectat cu 10-20 de ani înainte pentru a se putea găsi o soluție.

„Avem capacitatea – fizică, tehnică – de a proteja Pământul de impactul cu un asteroid”, a declarat fostul astronaut Rusty Schweickart, cofondator al Fundației B612, o organizație care-și propune să prevină impacturile catastrofale ale asteroizilor. „Acum suntem capabili să remodelăm subtil Sistemul Solar pentru a ajuta supraviețuirea umană”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button