/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Noi explozii, ajutor UE și pericol atomic. Stefanciuk a semnat legea mobilizării

Decizia CNESP privind obligativitatea cadrelor didactice de a se testa la COVID, din bani proprii, NULĂ în Chișinău. Ceban somează Guvernul să găsească resursele financiare necesare

missing
28 august 2021, ora 12:36

Decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică privind obligativitatea lucrătorilor din educație nevaccinați anti COVID, de a-și face din resurse financiare proprii, o dată la două săptămâni, testul la coronavirus, rămâne nulă pe teritoriul municipiului Chișinău. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Ion Ceban, în opinia căruia, decizia CNESP privind testarea obligatorie este ridicolă. Potrivit lui Ceban, Comisia municipală a luat act privind nulitatea deciziei. 

Într-o postare pe Facebook, primarul Ion Ceban a criticat în termeni duri decizia Guvernului și îi sugerează să identifice banii necesari pentru a testa periodic, la coronavirus, persoanele care muncesc în educație.

„Chișinăul revine în regim obișnuit la școală de la 1 septembrie. Nu hărțuiți profesorii! Adică, festivități de 1 septembrie sunt interzise, e pandemie, dar parada se permite? Aveți bani pentru arene, parade din contul municipiului Chișinău, care hrănește o țara și în bugetul local rămâne 0, că din altă parte nu aveți bani și restul, găsiți metode pentru a compensa testele pentru profesori și personalul auxiliar din școli ca în multe alte țări.

Dacă nu vor lua ei măsuri, vom face noi tot posibilul în CMC ca să testăm profesorii”, a menționat Ion Ceban.

Primarul își argumentează poziția prin faptul că în Capitală au fost imunizați circa 73 % din angajații din insitituțiile de învățământ.

„OMS a recomandat 70 procente pentru a putea începe anul școlar în siguranță. Așadar… În capitală, în școli și licee, niciun profesor, nicio femeie de serviciu, bucătar, lăcătuș sau paznic să nu aibă de suferit. Transmit acest mesaj directorilor de instituții și Direcției educație. Nu ne permitem luxul să pierdem forțele de muncă.”, a subliniat Ceban.

Edilul Capitalei s-a arătat deranjat și de felul în care au fost organizate evenimentele de vineri, organizat în PMAN cu ocazia aniversării independenței.

„Astazi organele de drept trebuie să-i amendeze pe toți cei care au participat la paradă, toți au încălcat deciziile proprii. Evenimentul de ieri a fost nunta fostului premier înmulțit la 100. Doar că aici nu erau doar moși și mătuși.
Sute de oameni, fără măști și fără pastrarea distanței. Ce nou? Ce s-a schimbat?”, s-a întrebat Ion Ceban.

Primarul susține că Guvernul nu i-a invitat pe responsabilii de la Primărie la discuții privind situația pandemică, înainte de a fi luate noile măsuri anti COVID.

„Am spus în repetate rânduri, am avut conflicte cu fosta conducere a Guvernului, nu am cedat și nu am de gând să cedez când oamenii au de suferit din cauza unor decizii nechibzuite. Municipiul cu un număr de populație de aproape un milion de oameni, primăria care gestionează cu cele mai mari spitale strategice în covid, guvernul nici nu a binevoit să ne întrunim pentru a vedea cum de fapt stau lucrurile. Iată de ce toată lumea se întoarce la școală”, a mai subliniat primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram