image
Sursa foto: jurnal.md

Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de independență; Maia Sandu: „Lăsăm trecutul, ridicăm capul și mergem înainte”

Republica Moldova sărbătorește astăzi 30 de ani de la proclamarea Independenței. La Chișinău se află trei președinți de țară, invitați de Maia Sandu, iar în Piața Marii Adunări Naționale sărbătoarea va fi inaugurată la ora 10:00, după care vor urma declarații, parada militară și un program artistic.

„În această zi, legământul nostru este că vom construi o Moldovă prosperă și liberă, o casă primitoare pentru toți cetățenii și oaspeții ei. O vom construi împreună. E datoria noastră față de înaintașii luptei pentru independență și e făgăduința pe care o facem copiilor de astăzi. Țara noastră are oameni luminoși, muncitori și buni - și doar cu ei, are viitor. Să trăiți, dragi concetățeni! La mulți ani, Republica Moldova!”, a declarat președintele Maia Sandu.

La ora 10:00, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale va fi inaugurată Sărbătoarea Naţională Ziua Independenței, în prezența conducerii Republicii Moldova și oficialilor externi aflați în vizită în țara noastră: președintele României, Klaus Iohannis, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Poloniei, Andrzej Duda.

La ora 10:25, în Piața Marii Adunări Naționale, se va desfășura parada militară. Aici găsiți programul complet.

Amintim că, la 27 august 1991, Republica Moldova şi-a declarat independenţa, părăsind Uniunea Sovietică, la doar câteva zile după ce o lume întreagă a asistat la tentativa eşuată de lovitură de stat de la Moscova, care avea să devină însă, în cele din urmă, începutul sfârşitului Uniunii Sovietice. Urmând exemplul altor republici, ţara noastră a adoptat Declaraţia de Independenţă şi a încetat să mai fie controlată de Kremlin.

Sute de mii de oameni s-au adunat pe 27 august 1991 în centrul Chişinăului, la Marea Adunare Națională. Rând pe rând, în faţa mulţimii au ieşit fruntaşii mişcării de renaştere naţională. De pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale răsunau celebrele melodii interpretate de Ion şi Doina Aldea Teodorovici.

Parlamentul, reunit în şedinţă extraordinară, a adoptat Declaraţia de Independenţă, drapelul tricolor si imnul de stat „Deşteaptă-te române”, cu majoritate absolută de voturi.

La doar câteva ore după proclamarea independeței, România recunoște oficial independența Republicii Moldova, devenind astfel prima țară care face asta. În 1992 Republica Moldova devine stat-membru al Organizației Națiunilor Unite.

„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se spunea în Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată în unanimitate de către cei 278 de deputaţi prezenţi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: