image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Ce declarații au făcut președinții Sandu, Iohannis, Zelenski și Duda, în cadrul unui briefing comun

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele României, Klaus Iohannis, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, au susținut împreună o conferință de presă.

Maia Sandu le-a mulțumit celor trei președinți pentru că au venit astăzi la Chișinău.

„Succesul RM ca țară depinde în mare măsură de relațiile cu partenerii internaționali, cu țările vecine și celelalte state ale lumii. Nu există o țară indepependentă și prosperă fără prieteni buni și parteneri credibili. Prezența colegilor și prietenilor mei astăzi la Chișinău e o dovadă în plus că în acești 30 de ani am reușit să construim lucruri frumoase. Aceste prietenii și parteneriate aduc beneficii directe cetățenilor. Sprijinul de la București, Varșovia, Kiev, ne ajută enorm. RM are prieteni adevărați. RM are parteneri regionali de încredere. RM își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global.”

Maia SanduMaia Sandu

La rândul său, Klaus Iohannis a menționat că România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - limbă, cultură și istorie.

IohannisIohannis

„Mă aflu la Chișinău pentru a reconfirma angajamentul ferm de sprijin pentru Republica Moldova. În toată această perioadă, România a fost cel mai apropiat și sincer prieten al Republicii Moldova. Este nevoie de voință puternică pentru reforme rapide. Implementarea lor va genera o nouă dinamică pozitivă cu Uniunea Europeană. Statul român rămâne cel mai apropiat partener al RM. Acum, cu un nou Guvern și un nou Parlament, beneficiile relațiilor noastre vor fi și mai substanțiale. Suntem pregătiți să acordăm întreaga noastră susținere”, a spus președintele României.

Sandu IohannisSandu Iohannis

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că rezultatul alegerilor parlamentare anticipate arată că Republica Moldova „a revenit pe calea europeană”.

„Mă bucur că sunt azi aici, în cercul președinților. Am reușit să discutăm problemele regiunii. Suntem gata să împărtășim experiența noastră, pe care o considerăm un succes, mai ales economic. Suntem gata să ajutăm în mai multe feluri, vom discuta toate aspectele. Poate vom reuși să ne mai întâlnim în formatul acesta. Există o mare străduință din partea președintelui, a guvernului”, a punctat Duda.

Zelenski Iohannis Sandu DudaZelenski Iohannis Sandu Duda

Iar președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a urat Republicii Moldova „rezistență și putere”.

„Țările noastre marchează 30 de ani de independență în condiții deloc ușoare, în sensul securității, care ne tot încearcă rezistența. În acest sens, vă doresc rezistență și putere. Fie ca independența să dureze mii de ani, iar aici să domine pacea și înțelegerea. Astăzi ne-am întâlnit în compania prietenilor și partenerilor și am discutat despre aspecte ce țin de securitate și interacțiune pentru asigurarea acesteia. Înainte de toate, apreciem înalt participarea RM, a Poloniei și România la Platforma Crimeea, care poate deveni o platformă pentru soluționarea conflictelor regionale. Astăzi dezvoltarea nu poate fi asigurată fără securitate și stabilitate. Înaltă rămâne amenințarea militară în jurul Ucrainei. Altă sursă de insecuritate sunt forțele militare ruse în regiunea transnistreană, Abhazia și Osetia de Sud. Trebuie să lucrăm împreună, să consolidăm eforturile noastre ca vecini, ca prieteni și ca popoare înfrățite”, a declarat Zelenski.

ZelenskiZelenski

Zelenski Iohannis Sandu DudaZelenski Iohannis Sandu Duda

Zelenski Iohannis Sandu DudaZelenski Iohannis Sandu Duda

Zelenski Iohannis Sandu DudaZelenski Iohannis Sandu Duda

Sandu IohannisSandu Iohannis

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Urmăriți aici declarațiile celor patru șefi de stat:

Noutăţile partenerilor

comentarii: