Preşedintele Comisiei de la Veneţia, de Ziua Independenței: În pofida provocărilor, R. Moldova va face progrese în următorii 30 de ani

Cu prilejul Zilei Independenței, Curtea Constituțională a Republicii Moldova le-a solicitat mai multor personalități din afara țării, din domeniul dreptului constituțional, opiniile privind Declarația de Independență și semnificația ei constituțională. Cu mesaje de felicitare pentru țara noastră au venit preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, președinta Curții Constituționale a Letoniei, Sanita Osipova, ex-președintele CC a Lituaniei, Dainius Zalimas, precum și semnatarul Declarației de Independență, ex-președintele CC a R. Moldova, vice-președintele CC a Bonsiei și Herțegovinei, Tudor Panțîru.

Foto: Gianni Buquicchio

„Se împlinesc 30 de ani de la semnarea Declarației de Independență a R. Moldova. În jurisprudența Curții Constituționale, acest act se bucură de efectivitate, datorită forței juridice pe care i-a stabilit-o Curtea. Este un motiv pentru care organizăm acest eveniment, în care ne propunem să elucidăm care este semnificația Declarației pentru noi și cum este reflectată aceasta în jurisprundeța CC. În acest sens, am cerut opiniile unor practicieni constituționaliști, cu care cooperăm și ne leagă relațiile de prietenie și suntem bucuroși că au acceptat să-și împărtășească experiența ”, a menționat președinta CC, Domnica Manole.

„Este o plăcere deosebită pentru mine să felicit autoritățile R. Moldova cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Zilei Independenței. Aflată la confluența mai multor interese, țarav dvs s-a aflat într-o situație geopolitică dificilă încă de la independența sa. Totuși, în acești 30 de ani, R. Moldova a parcurs un drum lung și a avut mai multe realizări. Îmi amintesc bine începutul cooperării noastre, la începutul anilor 1990, atunci când R. Moldova a devenit pentru prima dată membru asociat, iar pe 25 iunie 1996, la 5 ani de la proclamarea independenței, ați aderat la Comisia de la Veneția ca membru cu drepturi depline. Din 1993, Comisia de la Veneția a furnizat opinii cu privire la o gamă largă de subiecte, cum ar fi proiectul de Constituție și modificările ulterioare, instituții ale statului cum sunt Președintele, Parlamentul, Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, sistemul judiciar, Codul Electoral, Legea privind partidele politice, în special libertatea de întrunire și de asociere sau drepturile minorităților naționale. Unele dintre aceste opinii aveau un câmp larg de aplicare, altele priveau o problemă precisă, cum ar fi secretul de stat, testarea integrității profesionale, criminalitatea cibernetică sau lupta împotriva terorismului. Trebuie să subliniez că autoritățile R. Moldova nu au urmat întotdeauna toate recomandările Comisiei de la Veneția, dar mă mulțumesc să observ că atunci când aceste recomandări au fost respectate, ele se încununau cu succes. Timp de aproape 30 de ani am cooperat îndeaproape cu CC, ale cărei decizii le publicăm în Buletinul nostru electronic și în baza de date CODICES. Cu puțin timp în urmă am asistat la o criză gravă la Curtea Constituțională și mă bucur că și-a reluat activitatea, pentru a asigura supremația constituției R. Moldova, democrația, protecția drepturilor omului și preeminența dreptului în R. Moldova. Comisia de la Veneția rămâne disponibilă pentru a coopera îndeaproape cu autoritățile R. Moldova și în special cu CC. Sunt convins că, deși rămân o serie de provocări, R. Moldova va face progrese în următorii 30 de ani, pentru a ajunge la realizări solide”, a subliniat preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

„Astăzi, împreună celebrăm 30 de ani de la Declarația de Independență a R. Moldova. Ceea ce sărbătorim astăzi este practic ziua de naștere a noului stat suveran și independent R. Moldova, o naștere glorioasă, care are la bază un act de naștere de o solemnitate monumentală.Am cunoscut conținutul Declarației de Independență a R. Moldova din 27 august 1991 imediat după decretarea și aducerea ei la cunoștința întregii lumi. Cu toate acestea, vă mărturisesc că de fiecare dată când am recitit-o, am fost la fel de înfiorat de măreția ei și la fel simt și acum, când cu aceeași vibrație sufletească ne reamintim, ne bucurăm și retrăim împreună această fericită aniversare. Istoria ne-a demonstrat că independența statală se cere cu fruntea sus, pentru ea se luptă cu patriotism, abnegație, inteligență și perseverență”, a menționat președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu.

Totodată, și-au împărtășit experiența și au transmis mesaje de felicitare președinta Curții Constituționale a Letoniei, Sanita Osipova, ex-președintele CC a Lituaniei, Dainius Zalimas, și semnatarul Declarației de Independență, ex-președintele CC a R. Moldova, vice-președintele CC a Bonsiei și Herțegovinei, Tudor Panțîru.

Putăți urmări mesajele acestora în imaginile de mai jos:



Pub