Fost președinte al CC: Este Moldova un stat cu adevărat independent, dacă o parte din teritoriul său nu este controlată de puterea de la Chișinău? Nu este

La 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, ex-președintele Curții Constituționale Tudor Panțîru, care în prezent este vice-președinte al CC a Bonsiei și Herțegovinei, declară că țara noastră nu este un stat cu adevărat independent, în condițiile în care, o parte din teritoriul său nu este controlat de puterea de la Chișinău.

Foto: CC

„S-au împlinit 30 de ani de la semnarea Declarației de Independență. Faptul că un stat posedă și exercită puterea supremă și absolută pe întregul său teritoriu se numește independență. Este imposibil să eviți acest concept, fie că ești jurist, fie că ești politician. Chiar dacă nu este menționată expres în actele jurisdicționale, ideea de independență fundamentează, de exemplu, soluțiile Curții Constituționale și pe cele ale instanțelor de drept comun. O hotărâre judecătorească este obligatorie, pentru că judecătorii care o pronunță implementează ideea de independență a statului.În dreptul constituțional, ca și în dreptul internațional, un stat cu resurse economice reduse este la fel de independent ca un stat cu resurse economice mari. Conform Declarației de Independență și Constituției, R Moldova este un stat independent. Asta, însă, nu presupune o independență economică totală sau o independență politică absolută. Noi depindem, în mare parte, de cooperarea reciproc avantajoasă cu alte state și suntem membri ai unor organizații internaționale, cărora le-am delegat unele competențe. La 30d e ani de la declararea independenței R. Moldova, ca semnatar al Declarației de Independență,îmi pun o întrebare legitimă, din perspectivă politico-juridică: Este R. Moldova un stat cu adevărat independent, în condițiile în care, o parte din teritoriul său nu este controlat de puterea de la Chișinău? Răspunsul este evident – nu, nu este”, declară ex-președintele Curții Constituționale Tudor Panțîru, la moment vice-președinte al CC a Bonsiei și Herțegovinei,.

„În mai multe cauze legate de încălcări ale drepturilor omului în transnistria, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut că, deși potrivit dreptului internațional acest teritoriu este recunoscut ca făcând parte din R. Moldova, Chișinăul nu exercită un control efectiv în acest teritoriu”, a mai adăugat fostul președinte al Curții Constituționale.

Urmăriți mai jos discursul integral al lui Tudor Panțîru.


Pub