Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Forțele SUA, în alertă, după…

Forțele SUA, în alertă, după cele două explozii din apropierea aeroportului din Kabul: „Facem tot ce putem pentru a fi pregătiți”

Foto: BBC

Forțele SUA, care ajută la evacuarea afganilor disperați să fugă de talibani, sunt în alertă, după ce zeci de persoane au fost ucise joi, 26 august, inclusiv membri ai echipajului SUA, în urma atacurilor teroriste din apropierea aeroportului din Kabul, scrie Reuters.

Generalul Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a declarat că forțele americane urmăresc mai multe atacuri din partea Statului Islamic, inclusiv atacuri cu rachete sau bombe care vizează aeroportul din Kabul și că întreprind tot ce pot pentru a fi pregătiți.

„Facem tot ce putem pentru a fi pregătiți”, a spus McKenzie, adăugând că o parte din informații erau împărtășite cu talibanii și că el crede că „unele atacuri au fost contracarate de ei”.

Cele două explozii și focurile de armă au avut loc joi, 26 august, lângă porțile aeroportului din Kabul – capitala Afganistanului, unde mii de oameni s-au adunat pentru a încerca să intre în aeroport pentru a părăsi țara.

Forțele americane și aliații se luptă pentru a finaliza evacuarea cetățenilor lor și a afganilor, și pentru a se retrage din Afganistan până la data limită de 31 august – stabilită de președintele SUA, Joe Biden.

Un reprezentant al ministerului Sănătății și un oficial taliban au declarat că numărul afganilor uciși în urma exploziilor a crescut la 72, inclusiv 28 de membri talibani, deși un purtător de cuvânt al talibanilor a negat anterior că vreunul dintre luptătorii lor, care păzesc perimetrul aeroportului, ar fi fost ucis.

Deocamdată nu este clar dacă autorii atacurilor au detonat ambele explozii sau dacă una a fost o bombă plantată. De asemenea, nu este clar dacă în atacurile teroriste au fost implicați oameni înarmați ai ISIS sau dacă focurile de armă, care au urmat după explozii, erau trase de către gardieni talibani, scrie sursa citată.

Alte 12.500 de persoane au fost evacuate din Afganistan joi, 26 august. „SUA vor continua să-și evacueze cetățenii lor, în ciuda amenințării unor noi atacuri”, a spus McKenzie, menționând că în Afganistan încă mai există aproximativ 1.000 de cetățeni americani.

Talibanii au preluat pe 15 august 2021 controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. 

Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

CITEȘTE ȘI: