Cum s-au dezvoltat cele 15 „republici surori” în cei 30 de ani de la independență

În anii 1990 și 1991, harta lumii s-a îmbogățit cu 15 țări noi. Este vorba de republicile Uniunii Sovietice, poreclite „republicile surori”, care, după destrămarea uniunii, și-au căpătat independența. Fiind prizoniere a aceluiași sistem – socialismul de tip sovietic – în următorii 30 de ani acestea s-au dezvoltat pe cont propriu, iar între aceste 15 țări avem o diversitate întreagă de modele de dezvoltare.

Dacă unele țări, precum Estonia, Lituania sau Letonia, și-au găsit locul în familia NATO și UE, țări ca Republica Moldova, Ucraina sau Georgia așteaptă cuminți, făcând câte un pas înainte spre UE, oscilând între est și vest. În același timp, alte țări, precum Armenia sau Kîrgîzstan au sisteme mai democratice și liberale, dar care foarte ușor pot deveni dictaturi ale unei singure persoane. Tot același timp, unii lideri politici ca Nazarbaev, Lukașenca sau Putin bat recordul la anii aflați la guvernare. Cetățenii acestora nu prea au vreo idee sau speranță că ar putea vedea țara lor eliberată de acești dictatori. Iar în Turkmenistan dictatura este practic similară cu cea din Coreea de Nord. Președintele acesteia, Gurbangulî Berdîmuhamedov și predecesorul său au statui în centrul orașului.

Cu ocazia celor 30 de ani de independență, am făcut 30 de infografice despre cum erau sau cum sunt în prezent cele 15 foste membre ale Uniunii Sovietice.

1) Numărul populației

2) Bilanțul populației (creșterea/descreșterea)

3) Numărul total de copii născuți per femeie

4) Speranța de viață

5) Indexul dezvoltării umane

6) Libertatea presei

7) Libertatea economică

8) Importul și exportul

9) PIB per capita

10) Salariul minim pe economie

11) Cât se investește în educație

12) Număr de universități

13) Accesul la internet

14) Indexul democrației

15) Numărul de partide în Parlament

16) Numărul alegerilor parlamentare de la declararea independenței

17) Câți cetățeni sunt reprezentați de un singur parlamentar

18) Număr de șefi de stat de la declararea independenței

19) Cei mai longevivi șefi de stat

20) Numărul de deținuți

21) Nivelul de urbanizare

22) Număr de vehicule

23) Costul carburanților

24) Emisiile de CO2

25) Gradul de împădurire

26) Arii protejate

27) Număr de monumente în lista UNESCO

28) Număr de turiști care vizitează țara

29) În câte țări se poate de călătorit fără vize (puterea pașaportului)

30) Fericirea

Surse: Worldhappiness.report, Henleyglobal.com, Data.worldbanl.com, Whc.unesco.org, Numbeo.com, Prisonstudies.org, Webometrics.info, Economist.com, Hdr.undp.org, Rsf.org, Wikipedia.org, ktogdeskolko.com/zarplata-v-gruzii, zarplatto.ru/minimalnaya-i-srednyaya-zarplata-v-kirgizii-2021-uroven-zhizni-i-tseny/, www.hronikatm.com/2020/10/minimum-wage/, zarplatto.ru/minimalnaya-i-srednyaya-zarplata-v-azerbajdzhane-v-2021-godu-tseny-i-uroven-zhizni/, take-profit.org/statistics/wages/armenia/, tj.sputniknews.ru/20210113/zarabotnaya-plata-byudzhet-tajikistan-1032611754.html, www.mintrud.gov.by/ru/minimalnaja_zp/, visasam.ru/emigration/pereezdsng/zarplata-v-uzbekistane.html, www.prostobank.ua/spravochniki/indikatory_rynka/lowest_salary, mybuh.kz/useful/kakova-summa-minimalnoy-zarplaty-v-kazakhstane-i-naskolko-ona-otlichaetsya-ot-mzp-stran-sng.html, monitorul.fisc.md/editorial/cuantumul-minim-garantat-al-salariului-in-sectorul-real-in-anul-2021.html, countryeconomy.com/, https://glavkniga.ru/situations/s511631

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.