18:34:06 25.04.2024
Stiri

INTERVIU // Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Libertatea nu se proclamă, ci se apără. Cel mai mare pericol pentru Republica Moldova vine din interior şi este corupţia endemică”

Actualitate 27.08.2021 10:29 Vizualizări2449 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Libertatea nu se proclamă, ci se apără. Cel mai mare pericol pentru Republica Moldova vine din interior şi este corupţia endemică”


„Alegerile greşite” au adus R. Moldova în punctul în care se află astăzi astăzi, după 30 de ani de la proclamarea independenței față de URSS.

„Am ezitat să alegem direcţia corectă de dezvoltare şi ne-am încrezut în politicieni care ne-au înşelat, făcând nu ceea ce le-am cerut, dar ceea ce au crezut ei de cuviinţă să facă pentru binele lor. Astfel, statul a fost acaparat de grupuri oligarhice şi politicieni corupţi, care s-au folosit de speranţele noastre pentru a se pricopsi.
Aşa a fost terfelită ideea europeană şi românească. Aşa am pierdut ani de zile, în timp ce statele baltice sau România au luat-o ferm pe calea dezvoltării, modernizării şi prosperităţii. A venit timpul să recuperăm”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la adoptarea Declarației de Independență a R. Moldova.

Care este cel mai mare pericol pentru R. Moldova și cum va arăta acest stat în 2025, la final de mandat al actualului Parlament dominat de Partidul Acțiune și Solidaritate, citiți în interviul de mai jos.

Dle Igor Grosu, cea de-a 30-a aniversare a independenței R. Moldova vă „prinde” la cârma republicii, în funcția de președinte al Parlamentului. Pe 27 august 1991, dvs. aveați 18 ani. Student la Istorie, cum vă imaginați atunci „suveranitatea” cerută la Marile Adunări Naționale, viitorul R. Moldova?

Ne imaginam suveranitatea ca pe un „drept natural” al oamenilor şi al statelor de a-şi hotărî propriul destin.

Ne imaginam că a fi stăpân la tine în casă înseamnă să-ţi faci singur ordine şi să nu aştepţi să o facă alţii în locul tău.

Lucrurile nu s-au schimbat de atunci.

CITIȚI și ISTORIE // Cum s-a „născut” Declarația de Independență a Republicii Moldova

Cum ați regăsit această independență ulterior, când ați ajuns pe culoarele puterii, dar și acum, când ați trecut la „manșă”?

Libertatea nu se proclamă, ci se apără. Zi de zi.

În 30 de ani am învăţat că a fi liber înseamnă nu numai dreptul de a face ce consideri de cuviinţă, dar şi o mare responsabilitate pentru tot ceea ce faci. Dar şi pentru ceea ce nu faci.

CITIȚI și Nicolae Negru // Miracolul independenței sau ce sărbătorim pe 27 august

Ce credeți că i-a încurcat acestui stat să urmeze soarta Țărilor Baltice, de exemplu, astăzi membre UE și NATO? Unde, cum s-a greșit și, mai ales, cui i-ar aparține vina?

Alegerile greşite ne-au adus aici. Şi nu am în vedere doar scrutinele electorale. Am ezitat să alegem direcţia corectă de dezvoltare şi ne-am încrezut în politicieni care ne-au înşelat, făcând nu ceea ce le-am cerut, dar ceea ce au crezut ei de cuviinţă să facă pentru binele lor.

Astfel, statul a fost acaparat de grupuri oligarhice şi politicieni corupţi, noi îi numim generic hoţi, care s-au folosit de speranţele noastre pentru a se pricopsi.

Aşa a fost terfelită ideea europeană şi românească. Aşa am pierdut ani de zile, în timp ce statele baltice sau România au luat-o ferm pe calea dezvoltării, modernizării şi prosperităţii.

A venit timpul să recuperăm. A venit timpul să pornim pe direcţia corectă şi alegerile din 11 iulie confirmă năzuinţele oamenilor în acest sens.

Pentru noi integrarea europeană va fi prioritatea zero şi suntem determinaţi să mergem pe această cale până la capăt.

Dle spicher, care sunt în prezent principalele pericole la adresa suveranității și securității R. Moldova?

Trăim într-o lume tot mai „mică”, sat planetar, interdependentă, globalizată, iar provocările interne sunt conectate la cele din exterior. Evident că orice criză internaţională se poate resimţi şi pe plan intern. Dar poate fi şi invers, când disfuncţionalităţile interne pot aduce probleme pe plan regional şi internaţional. Corabia se scufundă atunci când apa intră înăuntru.

Din punctul nostru de vedere, cel mai mare pericol pentru Republica Moldova vine din interior şi este corupţia endemică, care ne macină statul şi societatea.

Corupţia face ca statul să fie slab şi ineficient, sporeşte sărăcia şi face ca oamenii să plece din ţară. Un stat slab nu-şi poate apăra interesul naţional, iar acesta constă în a le oferi cetăţenilor săi securitate şi prosperitate.

Prin urmare, ceea ce subminează statul este şi principalul pericol la adresa securităţii şi suveranităţii sale. Iată de ce corupţia a fost declarată o problemă majoră a statului, care intră în competenţa Consiliului Suprem de Securitate.

Respectiv, combătând corupţia, hoţia şi ineficienţa, vom întări şi securitatea statului şi suveranitatea.

CITIȚI și Regretele deputaților care NU au votat Declarația de Independență pe 27 august 1991

Cât de independenți ar trebui să se simtă astăzi cetățenii R. Moldova cu trupe rusești pe teritoriul republicii, cu o Transnistrie pe post de șantaj la orice pas făcut spre Occident, spre apropierea de România, spre integrare europeană?

Oamenii trebuie să înţeleagă că respectul celor din jur vine de la respectul de sine. Vom fi respectaţi pe plan extern, dacă vom avea puterea să redresăm problemele societăţii noastre şi să arătăm tuturor că ştim ce vrem, ştim încotro să mergem şi ştim să ne apărăm interesele.

Cred că suntem pe calea cea bună. Vom avea o politică externă activă, pragmatică, dar care porneşte de la interesul naţional.

Observăm în ultima perioadă un interes sporit faţă de Republica Moldova, faţă de angajamentul său de schimbare şi modernizare şi activitatea fructuoasă pe plan extern a preşedintelui Maia Sandu confirmă această transformare pozitivă de percepţie.

CITIȚI și INTERVIU de Ziua Independenței // Alecu Reniță: „Toate procesele care derulează de un sfert de veac, ruinând definitiv R. Moldova, sunt consecinţele războiului ruso-moldovenesc din 1992. E o iluzie că moldovenii au statul lor şi sunt independenţi”

Cum credeți că va arăta R. Moldova în 2025, la capătul mandatului pe care l-ați obținut pe 11 iulie curent?

Cred că va fi la un pas de integrare...

Dle președinte al Parlamentului, Igor Grosu, vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md