Declaraţiile preşedintei Maia Sandu după întâlnirea cu cei trei preşedinţi: Intensificarea eforturilor de integrare europeană, în lista priorităţilor

Irina Odobescu
27/08/2021
Foto: presedinția.md

Intensificarea eforturilor privind integrarea europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei, cu sprijinul României şi Poloniei,  a fost printre principalele subiecte discutate la întâlinirea de vineri de la Chişinău a celor patru şefi de stat: președintele României, Klaus Iohannis, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, președintele Poloniei, Andrzej Duda, şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. În cadrul briefingului care a avut loc după întrevederea celor patru preşedinţi, Maia Sandu a precizat că discuţiile s-au axat pe trei subiecte principale: respectarea dreptului internațional, intensificarea eforturilor de aderare la Uniunea Europeană și sporirea schimbului economic al țării cu partenerii regionali.

„Prieteniile și parteneriatele generează beneficii pentru cetățeni, oferă posibilități de dezvoltare tuturor. Crează noi piețe de desfacere, mărește capacitatea de export, creșterea capacității de muncă. Și Moldova trebuie să aducă aportul la prosperitatea locală și regională. Vom fi un promotor al dialogului și păcii. Vom avea o politică externă proactivă. Avem ce oferi lumii. Cu decență și fermitate ne vom apăra valorile și interesele naționale. Trei idei esențiale în acest sens  sunt: importanța respectării dreptului internațional ca principiu fundamental al unor relații pașnice în regiune; intensificarea eforturilor de intergrare europeană a Moldovei și Ucrainei și sprijinul primit din partea României și Poloniei; necesitatea sporirii schimbului economic dintre țări în beneficiul cetățenilor noștri”, a declarat preşedinta Republicii Moldova. 

Maia Sandu a declarat că anume conexiunile și prieteniile dintre state va asigura un viitor luminos cetățenilor, iar cooperarea cu România, Polonia și Ucraina ajută Republica Moldova în consolidarea reală a independenței țării. Şefa statului a declarat după întrevederea cu cei trei preşedinţi că, Moldova are prieteni adevărați și parteneri regionali de încredere.

„Independența este un deziderat pe care noi îi edificăm în fiecare zi. Presupune capacitatea nostră de a atinge obiectivele propuse. Vom munci în continuare și pentru a atinge rezultatea dorite mizăm pe sprijinul prietenilor și partenerilor internaționali. Succesul Republicii Moldova ca țară depinde de relațiile cu alte state. Dorim relații strânse cu țările vecine, cu partenerii. Fiind independenți, trăim într-o lume interdependentă. De relațiile cu partenerii depinde viteza de dezoltarea a noastră. Prezența colegilor și prietenilor mei la Chișinău este dovada că în 30 de ani am reușit să construim lucruri frumoase și utile”, a declarat Maia Sandu în cadrul briefingului. 

 

Irina Odobescu
27/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii